Aantal slachtoffers Turkse invasie loopt op

videoHet aantal slachtoffers van de Turkse invasie in Noord-Syrië loopt op. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn tenminste 32 soldaten van de SDF gesneuveld en ook zijn 34 door Turkije gesteunde Syrische rebellen omgekomen.

In de door beide zijden gevoerde propagandaoorlog meldt het Turkse ministerie van Defensie vandaag dat tenminste 342 Koerden zijn gesneuveld. Er zou ook één Turkse soldaat zijn omgekomen en drie gewond zijn geraakt. Hoeveel burgers aan beide zijden zijn omgekomen is onduidelijk. Tenminste twee burgers zijn omgekomen in de Turkse grensstad Akcakale, waaronder een baby. Gevreesd wordt dat enige tientallen burgers aan Koerdische kant zijn gedood of gewond zijn geraakt. ,,Dit zijn de zwaarste gevechten van de afgelopen dagen”, bevestigt Marvan Qamishlo, woordvoerder van de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Volgens het Wereld Voedsel Programma (WFP) zijn nu ruim 70.000 mensen op de vlucht.

Het nieuwe front in de Syrische oorlog, dat werd geopend nadat de Amerikaanse president Trump had besloten Amerikaanse troepen terug te trekken uit het grensgebied, zorgt voor groeiende internationale kritiek. Onder andere de EU, Rusland, China, Iran en ook de Verenigde Staten zijn bezorgd om een escalatie.

De Amerikaanse president weerspreekt dat hij de Koerden – een loyale bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) - in de steek heeft gelaten. Trump denkt dat hij een bemiddelende rol kan spelen en sluit ook niet uit tot sancties tegen Turkije te zullen besluiten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft zojuist gezegd dat de Turkse invasie een bedreiging vormt voor het succesvol bestrijden van Islamitische Staat. 

De Turkse lucht- en artillerieaanvallen concentreren zich op het gebied rond de grensstad Ras al-Ayn en bij de stad Tel Abyad, 120 kilometer westelijker.

In deze video licht terrorisme-verslaggever Cyril Rosman toe wat het conflict voor de honderden gevangen IS-strijders in Noord-Syrië, en indirect voor Europa, betekent:

Volledig scherm
Familieleden rouwen om de dood van de tien maanden oude Mohammed Omar Saar. Het jongetje kwam om bij een Koerdisch mortieraanval op de Turkse grensstad Akcakale. © AP
  1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
  2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

    Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

    Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.