Aardbeving Duitsland blijkt spontaan ontplofte vliegtuigbom uit WOII

De lichte aardbeving - 1,7 op de schaal van Richter - die zondagnacht werd geregistreerd in de Duitse deelstaat Hessen blijkt bij nader inzien geen natuurverschijnsel, maar veroorzaakt door een 250 kilo zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. De blindganger sloeg een krater in een graanveld van vier meter diep en tien meter breed. 

De ‘aardschok’ werd zondagnacht even voor vier uur geregistreerd door de Duitse seismologische dienst. Het epicentrum van de beving, zo werd aanvankelijk door experts gesteld, lag in de buurt van Limburg an der Lahn, tussen Keulen en Frankfurt. Omdat mensen in de omgeving rond het tijdstip van de trilling een luide knal hadden gehoord, besloten autoriteiten toch maar naar de oorsprong daarvan te gaan zoeken. 

Volgens een bewoner van het landelijke gebied was de klap enorm. ,,Ik heb liggen schudden in mijn bed. Het was een angstig moment dat ik de rest van mijn leven niet zal vergeten. Het hele huis trilde. Gelukkig hield die ‘beving’ snel weer op”, aldus betrokkene Willi Weisser. Uiteindelijk werd gisteren door een drone de gigantische krater ontdekt. Volgens de politie is daarmee aangetoond dat de aardbeving honderd procent zeker geen beving was. 

Volledig scherm
De krater. © AFP

Tijdens het ontploffen van de vliegtuigbom raakte niemand gewond. Behalve de krater is geen sprake van verdere schade aan de omgeving, zo melden Duitse media. Zeer waarschijnlijk is de blindganger, die een ontsteking op basis van chemicaliën had,  spontaan ontploft. ,,De mogelijk Britse bom lag ongeveer vier meter onder de grond dus het is uitgesloten dat het ding is afgegaan door werkmachines in de buurt”, aldus de politie. 

Quote

Ik heb liggen schudden in mijn bed. Het was een angstig moment dat ik de rest van mijn leven niet zal vergeten

Willi Weisser, betrokkene

Het gebied waar het projectiel ontplofte, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk gebombardeerd. Zelfs nog in februari 1945. Het doel was toen om een station van de Reichsbahn te vernietigen dat nog steeds functioneerde. Of de recente ontploffing reden is om het gebied verder op bommen te doorzoeken, is onduidelijk. De getroffen boer krijgt financiële bijstand om de schade aan zijn terrein te herstellen.  

Volledig scherm
De krater. © AFP
 1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.