Volledig scherm
PREMIUM
© AP/AD Fotobewerking

Abortus een vrouwenkwestie? Man kijkt liever weg

column Saskia NoortSaskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster verbaast zich hoe veel mannen abortus tot een vrouwenkwestie maken. 

Onder #Youknowme delen vrouwen massaal hun abortusverhalen, naar aanleiding van de nieuwe abortuswetten in de Amerikaanse staat Georgia, waar abortus na zes weken illegaal wordt. En vanwege de staat Alabama, waar abortus totaal wordt verboden, ook in geval van incest of verkrachting, tenzij de gezondheid van de moeder in gevaar is. Oude witte Republikeinse senatoren, hoofdzakelijk mannen, gebruikten hun macht over de baarmoeder van hun vrouwen, dochters, kleindochters, buurmeisjes, nichtjes en maakten daarmee Margaret Atwoords dystopie in Handmaids Tale weer een stukje realistischer.

  1. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

    Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

    Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
  2. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.