Volledig scherm
Een van de beelden die gemaakt is na de gifgasaanval in Halabja. De foto's zorgden voor wereldwijd voor afschuw. © AP

Achterhoekse miljardair Hans Melchers aangeklaagd voor gifgasaanval Halabja

Dertig jaar na de gifgasaanval op Halabja worden de Nederlandse zakenman Frans van Anraat en miljardair Hans Melchers aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de massamoord op duizenden Koerden. Slachtoffers eisen een schadevergoeding, omdat de Nederlanders grondstoffen voor chemische wapens hebben geleverd aan het regime van Saddam Hoessein.

Het Amerikaanse advocatenkantoor MM-Law start namens duizenden overlevenden en nabestaanden een rechtszaak tegen Europese bedrijven, die in de jaren tachtig aan Irak chemicaliën, kennis en fabrieken leverden. 

Quote

Hun medewer­king was essentieel voor het plegen van het bloedbad

Amerikaans advocatenkantoor MM-Law

Twee Duitse bedrijven wacht een schadeclaim van 10 miljard dollar. Dat maken de advocaten vandaag bekend bij het Koerdische Gerechtshof in Halabja.

Irak produceerde tussen 1981 en 1989 zo’n 3.500 ton chemische middelen (mosterdgas, zenuwgas en mutagenen). Van Anraat en het  Arnhemse bedrijf Melchemie van Hans Melchers waren in die tijd hofleveranciers van chemicaliën. Daarmee leverden ze een belangrijke bijdrage aan het chemisch wapenprogramma van Irak.

,,Zonder hen zou het Iraakse regime nooit haar eigen productieapparaat voor gas hebben kunnen ontwikkelen’’, stelt advocatenkantoor MM-Law. ,,Hun medewerking was daarom essentieel voor het plegen van het bloedbad.’’

Wreedste aanvallen

Volledig scherm
Iraakse Koerden en sympathisanten voor de Tweede Kamer in Den Haag bij een eerdere herdenking van het gifgasdrama in Halabja. Frans van Anraat wordt gezien als de Nederlandse Ali Chemicalie. © Harmen De Jong

Op 16 maart 1988 bombardeerde de Iraakse luchtmacht de Koerdische grensstad Halabja met mosterdgas en zenuwgas. Daarbij vielen 5.000 doden en ruim 10.000 gewonden.

De massaslachting was onderdeel van een groot offensief van toenmalig dictator Saddam Hoessein tegen de Koerden in Noord-Irak. Ali Hassan al-Majid - bijnaam 'Ali Chemicali' - was als gouverneur van het gebied verantwoordelijk voor de aanval op Halabja.

De slachting in Halabja wordt gezien als een van de wreedste aanvallen met chemische wapens ooit. Het Iraakse Hoge Tribunaal noemde het in 2010 een ‘genocide’.

De overlevenden kampen nog steeds met ernstige gezondheidsklachten. Ze hebben de rest van hun leven problemen aan de ogen en longen. In Halabja is het sterftecijfer hoog en groeit het aantal gevallen van kanker. Veel vrouwen krijgen miskramen, en baby’s worden dood of met misvormingen geboren.

Nooit de bedoeling

Volgens het advocatenkantoor MM-Law werkten de buitenlandse bedrijven willens en wetens mee aan het plan van Saddam Hoessein om een massamoord te plegen.

Ook nadat in 1984 de uitvoer van grondstoffen voor gifgas vergunningsplichtig werd, bleef Melchemie aan Irak leveren. Het bedrijf kreeg daarvoor toen een boete van 100.000 gulden (45.000 euro). Melchers gaf in 2006 toe dat zijn producten mogelijk 'misbruikt' zijn voor chemische oorlogsvoering, maar dat dat nooit zijn bedoeling is geweest.

Van Anraat werd in 2007 veroordeeld tot 17 jaar cel, maar hij is inmiddels weer op vrije voeten. De rechtbank in Den Haag bepaalde vijf jaar geleden dat Van Anraat aan zestien slachtoffers elk 25.000 euro schadevergoeding moest betalen.

Oorlogsmisdaden

Op basis van de huidige Iraakse wet kunnen buitenlandse bedrijven niet aansprakelijk gesteld worden voor genocide, misdaad tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Nu ligt er in Iraaks-Koerdistan een wetsvoorstel, dat slachtoffers wèl die ruimte geeft om tegen hen te procederen.

Leiders van de grote politieke partijen in de Koerdische autonome regio steunen het wetsvoorstel, dat in mei wordt behandeld in het parlement.

Volgens MM-Law is het belang van een rechtszaak meer dan alleen een schadevergoeding voor de slachtoffers. ,,Honderden westerse bedrijven blijven tot op heden onbestraft'', aldus het advocatenkantoor. ,,De Koerdische slachtoffers zijn nu vastberaden om een eind te maken aan de straffeloosheid van de Europese bedrijven die medeverantwoordelijk zijn voor deze oorlogsmisdaden.’’

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.