Volledig scherm
De Britse ambassadeur in de VS noemde president Trump ‘incompetent’ en ‘onzeker’. © AFP

Ambassadeur die na kritiek op Trump opstapte,
krijgt dankzij May plek in Brits Hogerhuis

De voormalige Britse ambassadeur in de VS, die in opspraak kwam en opstapte na opmerkingen over president Donald Trump, blijkt door ex-premier Theresa May te zijn benoemd tot Lord en is nu lid van het Hogerhuis. 

Nigel Kim Darroch moest in juli opstappen na het uitlekken van geheime memo's waarin hij de regering van president Trump zwaar bekritiseerde. Hij noemde Trump ‘onbekwaam’ en berichtte onder meer dat de president onzin uitkraamt en onzekerheid uitstraalt. Hij omschreef de Amerikaanse regering als ‘uitzonderlijk disfunctioneel’.

Darroch zei te verwachten dat het presidentschap van Trump in schande zal eindigen. ,,We verwachten niet dat het Witte Huis onder Trump normaler zal worden’’, schreef hij in een van de gewraakte memo's. Na Trumps bezoek aan het Verenigd Koninkrijk omschreef de ambassadeur hem als ‘onzeker’ en ‘incompetent’.

‘Pompeuze gek’

De Amerikaanse president reageerde boos en noemde Darroch een domme kerel en een ‘pompeuze gek’ waar de Amerikaanse regering niet mee kon werken. ,,De ambassadeur heeft het Verenigd Koninkrijk geen dienst bewezen. Dat kan ik je zeggen’’, liet Trump weten. ,,We zijn geen grote fan van die man’’.

De Britten gaven aan formeel onderzoek naar het lek te doen, maar Buitenlandse Zaken ontkende de echtheid van de memo's niet. Het ministerie stelde dat het Britse publiek ‘van onze ambassadeurs kan verwachten dat ze een eerlijke, onverbloemde beoordeling geven van de politieke situatie in hun landen’.

Nalatenschap May

De regering in Londen liet Darroch, ondanks de stevige kritiek van Trump niet vallen. ,,Sir Kim kan rekenen op de volledige steun van de premier”, zei de woordvoerder van Theresa May. Door Trumps aanhoudende woede was zijn positie in de VS echter onhoudbaar geworden. Darroch stapte in juli op.

Naar nu blijkt heeft May Darroch tot Lord benoemd. Dat stond in een lijstje dat zij indiende bij haar ontslag in juni, zo melden Britse media vandaag. May heeft, zo lijkt het, de verleiding niet kunnen weerstaan haar aftreden te gebruiken als nalatenschap voor haar opvolger Boris Johnson. De leider van de Conservatieven nam het tijdens de diplomatieke rel rond de memo's namelijk niet op voor Darroch. Met dank aan Theresa May krijgt de voormalig ambassadeur nu een plek in Britse Hogerhuis. Net als May's brexit-adviseur Oliver Robbins, die na de mislukte deal met de EU zich ook genoodzaakt zag af te treden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze dagelijkse nieuwsbrief:

  1. Nederlandse toerist Yorian (30) al weken spoorloos verdwenen in Zwitserland

    Nederland­se toerist Yorian (30) al weken spoorloos verdwenen in Zwitser­land

    Er zijn grote zorgen over het lot van een Nederlandse toerist die al een paar weken vermist wordt in Zwitserland. De 30-jarige Yorian Kooiman uit Rotterdam was op wandelvakantie in de omgeving van bergpas Rigi Scheidegg, maar laat sinds vrijdag 6 september helemaal niets meer van zich horen. Familie en vrienden maken zich ernstig zorgen en vrezen dat hem iets ernstigs is overkomen. ,,Zijn leven is mogelijk in gevaar.”