Amerikaans meisje (10) sterft aan de pest, experts manen tot voorzichtigheid
In de Amerikaanse staat Colorado is een 10-jarig meisje overleden aan de pest. De gezondheidsautoriteiten manen tot voorzichtigheid, omdat de ziekte op meer plekken is geconstateerd bij dieren.
Deze maand zijn er in zes counties (gemeenten) sporen van de pest ontdekt bij knaagdieren of vlooien. Een van die gemeenten was La Plata County, waar het meisje woonde. Het is niet bekend hoe zij de ziekte heeft gekregen.
,,Hoewel de ziekte zeldzaam is, komt deze nog wel voor. Het is belangrijk dat mensen gelijk medische hulp zoeken als ze symptomen ontwikkelen”, aldus volksgezondheidsspecialist Jennifer House.
Het lokale gezondheidsministerie adviseert inwoners van de staat om huisdieren te behandelen met vlooienbestrijdingsmiddelen, uit de buurt te blijven van knaagdieren, en eventuele prairiehonden die het erf bezoeken niet te doden, zodat vlooien niet op zoek gaan naar een nieuwe gastheer.
De pest is een ziekte die wij vooral associëren met de Middeleeuwen. De epidemie die toen heerste heeft naar schatting een derde van de toenmalige Europese bevolking het leven gekost.
De ziekte wordt veroorzaakt door yersinia pestis, een bacterie die vlooien en knaagdieren met zich mee kunnen dragen. De ziekte is zeer besmettelijk en kan van mens op mens overgedragen worden. Wanneer de pest niet op tijd behandeld wordt, is de afloop vaak dodelijk.
Komt in Nederland niet meer voor
In Nederland komt de pest niet meer voor. De laatste keer dat een mens deze ziekte had, was in 1929. In de rest van de wereld is de pest nog niet uitgeroeid. Met name in het zuiden van Afrika en Centraal-Azië wil de ziekte nog weleens bij mensen opduiken.
Ook in het westen van de Verenigde Staten komt de ziekte voor. Hier wordt de pest met name overgedragen door eekhoorns, ratten en prairiehonden. In Colorado zijn tussen 2015 en 2020 22 gevallen van de pest bij mensen bekend, schrijft de lokale krant The Denver Post. De laatste keer dat iemand in de Verenigde Staten aan de pest stierf, was in 2015.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noord-Korea veroordeelt vergadering Veiligheidsraad: ‘Gaan door met zelfverdediging’
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Rijke dorpsgenoot maakt al meer dan honderd jaar arme gezinnen gelukkig met 33.000 euro
Onder de inwoners van een klein Frans stadje wordt elk jaar een flinke som geld uitgedeeld. En dat gebeurt al sinds 1888. De gulle gever? Een alleenstaande rijke 19de-eeuwse weldoener. -
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad
Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, aldus Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in ,,systematisch oneerlijke processen” werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Twee gestrande Nederlanders van steile Roemeense berg gered: ‘Ze schreeuwden om hulp’
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Kan een land dat zich niet aan EU-regels houdt toch EU-voorzitter worden? Parlement vindt van niet
Hongarije mag volgend jaar geen EU-voorzitter worden, vindt het Europees Parlement. Het parlement gaat er niet over, maar het kan Hongarije wel het leven zuur maken.