Volledig scherm
Het centrum van Florence ligt volgens het NHC nu zo'n 755 kilometer ten oost-zuidoosten van Myrtle Beach, waar ze niet zitten te wachten op het noodweer © AFP

Amerikaans orkaancentrum schaalt Florence af, maar gevaar blijft groot

Het National Hurricane Center heeft de zware orkaan Florence woensdag afgeschaald tot categorie 3. Het gevaar dat met name dreigt voor de kustgebieden in South en North Carolina blijft echter onveranderd groot. 

Volledig scherm
Inwoners van Wilmington in North Carolina maken zich op voor de komst van Florence © AP
Volledig scherm
Naarmate Florence de kust nadert, worden de golven steeds hoger © AP

Het centrum van Florence ligt volgens het NHC nu zo'n 755 kilometer ten oost-zuidoosten van Myrtle Beach, tussen Charleston en Wilmington. Er worden windsnelheden gemeten van 205 kilometer per uur.

Hoewel de orkaan ook donderdagavond vermoedelijk weer iets aan kracht afneemt, blijft het meteorologisch instituut in Miami bij zijn waarschuwing voor extreem noodweer. Er worden huizenhoge golven en enorme hoeveelheden regen verwacht.

De voorspelling is dat de orkaan Helene de komende dagen ook in kracht afneemt, morgen al tot tropische storm, en verder in noordoostelijke richting afbuigt. Ierland moet volgende week rekening houden met harde wind en veel regen.

Ophelia volgde vorig jaar hetzelfde scenario. Isaac, die westwaarts trekt richting het Caribisch gebied, verliest ook aan intensiteit maar lijkt de Kleine Antillen nog wel te bereiken als tropische storm.

Volledig scherm
Er worden huizenhoge golven en enorme hoeveelheden regen verwacht © Getty Images
  1. Twaalf Israëlische tieners verdacht van groepsverkrachting Britse toeriste op Cyprus

    Twaalf Israëli­sche tieners verdacht van groepsver­krach­ting Britse toeriste op Cyprus

    Twaalf Israëliërs, in leeftijd variërend van 15 tot 18 jaar, blijven nog zeker acht dagen in de politiecel op het Grieks-Turkse eiland Cyrpus, omdat ze worden verdacht van groepsverkrachting van een 19-jarige Britse toeriste. Volgens de vrouw, die vakantie vierde in de badplaats Ayia Napia, had ze een prille verhouding met één van de verdachten. Maar toen ze met hem op haar hotelkamer zat, stormden zijn elf vrienden binnen waarna de vrouw volgens eigen zeggen langdurig werd misbruikt.