Volledig scherm
Tegenstanders van de wet in Alabama tijdens een demonstratie. © REUTERS

Amerikaanse staat Alabama verbiedt vrijwel alle abortussen

De senaat van de Amerikaanse staat Alabama heeft een wet aangenomen die vrijwel alle abortussen verbiedt. Zelfs het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest is verboden. Alleen als de gezondheid van de vrouw in het geding is, is een abortus toegestaan.

Artsen die een abortus uitvoeren, plegen een strafbaar feit en riskeren een jarenlange gevangenisstraf.  Gouverneur Kay Ivey moet de wet nog ondertekenen, maar de Republikeinse gouverneur staat erom bekend dat zij fel tegenstander is van abortus. Doel van de wet is uiteindelijk om het Hooggerechtshof te bereiken, aldus voorstanders van de maatregel.

In steeds meer Amerikaanse staten gelden strenge abortuswetten. Zo is het in Iowa en Georgia strafbaar abortus te plegen als de hartslag van de foetus te horen is, wat al zes weken na bevruchting kan zijn. Veel vrouwen weten op dat moment nog niet dat ze zwanger zijn. De ‘heartbeat bill’  zoals die bijvoorbeeld in de staat Ohio is aangenomen, is gebaseerd op wetsvoorstellen, geschreven door conservatieve organisaties die veelal religieuze redenen aanvoeren voor het in hun ogen onwetmatige recht op abortus.

Tegenstanders van strengere abortuswetten stellen dat vrouwen zich zullen wenden tot gevaarlijke methodes om alsnog ongewenste zwangerschappen te beëindigen. 

Recht 

Het Hooggerechtshof oordeelde in 1973 in de zaak Roe v. Wade dat vrouwen het recht op abortus hebben. De uitspraak stelde dat het recht op privacy geldt tot in de baarmoeder: vrouwen moeten zelf kunnen kiezen of ze wel of niet zwanger willen zijn. Maar nu er na de controversiële benoeming van Bret Kavanaugh een conservatieve meerderheid in dat hof zit, hopen tegenstanders van abortus een nieuwe uitspraak te kunnen krijgen van deze hoogste rechters.

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avond rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.