Amnesty: aantal executies na jaren van afname nu weer toegenomen
Het aantal executies in de wereld is in 2021 weer toegenomen. Amnesty International registreerde na vijf jaren van afname een stijging van 20 procent vergeleken met 2020. Wel nam het aantal landen dat de doodstraf nog steeds uitvoert af, aldus de mensenrechtenorganisatie.
De belangrijkste reden voor de toename van het aantal executies is volgens de mensenrechtenorganisatie de opheffing van de coronamaatregelen. Veel terechtstellingen die in 2020 niet doorgingen, werden na de versoepelingen alsnog uitgevoerd. Toch was het totale aantal uitgevoerde doodstraffen nog altijd het op een na laagste sinds 2010.
Amnesty registreerde een totaal van 579 executies in 2021, maar benadrukt dat het er waarschijnlijk veel meer zijn. Landen als China, Noord-Korea en Vietnam brengen daarover geen cijfers naar buiten. Amnesty vermoedt dat in China jaarlijks duizenden mensen worden geëxecuteerd.
Achttien landen
Van de bekende gevallen vond meer dan de helft plaats in Iran. 314 mensen werden daar geëxecuteerd, tegen 246 een jaar eerder. Het gaat om het hoogste aantal executies in Iran sinds 2017. Amnesty stelt vast dat de doodstraf vorig jaar in achttien landen is uitgevoerd, net als het jaar ervoor. Voor zover bekend zijn 24 vrouwen geëxecuteerd.
Ook het aantal doodvonnissen nam in 2021 toe, met 40 procent ten opzichte van 2020. In totaal werden er minstens 2052 doodsvonnissen uitgesproken in 56 landen. De grootste toenames waren er in Bangladesh, India en Pakistan.
Volgens Amnesty wordt de doodstraf nog te vaak ingezet om minderheden en demonstranten te onderdrukken. Ook neemt het aantal drugsgerelateerde executies zorgwekkend toe. ,,In plaats van de kansen te grijpen die de pauze in 2020 bood, verkoos een minderheid van landen enthousiast de doodstraf boven het werken aan effectieve oplossingen voor misdaad. Ze toonde daarmee een groot gebrek aan respect voor het recht op leven’’, zo reageerde de secretaris-generaal van Amnesty, Agnès Callamard.
Doodstraf afgeschaft
De mensenrechtenorganisatie meldt ook positieve ontwikkelingen. Zo is in Sierra Leone, Kazachstan en Papoea-Nieuw-Guinea de doodstraf afgeschaft. Nog drie landen zijn het proces begonnen om die stap te volgen. In de Verenigde Staten nam het aantal executies af tot het laagste niveau sinds 1988.
Volgens Amnesty zijn er wereldwijd nog zeker 28.000 mensen die vastzitten met een doodvonnis. In Europa is Belarus het enige land dat de doodstraf uitvoert. Dat gebeurde vorig jaar zeker één keer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
singapore
Afschuw om ophanging verstandelijk beperkte man: ‘Ongelooflijke wreedheid’
In Singapore is een verstandelijk beperkte man geëxecuteerd door middel van ophanging. De 33-jarige Nagaenthran Dharmalingam zat sinds 2010 in een dodencel vanwege het smokkelen van een kleine hoeveelheid heroïne van Maleisië naar Singapore. Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op het nieuws. ‘We zijn diep bedroefd door deze ongelooflijke wreedheid’, meldt Amnesty International in een verklaring. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
gay pride
Verdachte (42) aanslag Oslo werd na vlucht uit Iran depressief en arbeidsongeschikt
De vermeende dader van de aanslag op een homobar in Oslo is volgens Noorse media de 42-jarige Zaniar Matapour. Hij vluchtte zo’n dertig jaar geleden uit Iraans-Koerdistan en lijdt al jaren aan paranoïde schizofrenie. De Noorse veiligheidsdienst sprak hem vorige maand omdat hij geradicaliseerd zou zijn, maar zag geen gevaar. Het blijft gissen naar zijn motief. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.
-
Veroordeelde moeder van 14 kinderen krijgt op valreep uitstel van executie
Het hof van beroep in de Amerikaanse staat Texas heeft maandag op de valreep de executie van Melissa Lucio uitgesteld. Er zijn ernstige twijfels gerezen of de moeder van 14 kinderen wel verantwoordelijk is voor de dood van haar 2-jarige dochter in 2007. Woensdag zou haar doodstraf worden voltrokken. -
Ocasio-Cortez beschuldigt twee hoge rechters VS van meineed: ‘Vijandige overname van instellingen’
De Amerikaanse Democratische volksvertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez wil dat het Huis van Afgevaardigden een onderzoek instelt naar twee rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof die stemden voor de vernietiging van het arrest Roe versus Wade uit 1973. Volgens het congreslid hebben beide mannen tijdens de hoorzittingen in de Senaat in aanloop naar hun benoeming gelogen over hun opvattingen over het arrest. -
Twee Mexicanen aangeklaagd nadat tientallen migranten overlijden in bloedhete vrachtwagen in Texas
Twee Mexicaanse staatsburgers zijn dinsdag in de Amerikaanse federale rechtbank aangeklaagd in verband met de 51 dode migranten die maandag werden aangetroffen in een vrachtwagen in Texas. De twee wordt een dodelijke poging tot mensensmokkel en illegaal wapenbezit ten laste gelegd, blijkt uit gerechtelijke documenten.