Volledig scherm
Een wilde kat met een dode roze kaketoe in zijn bek. © AFP

Australië verklaart wilde katten de oorlog en dropt giftige worstjes

De Australische regering wil volgend jaar twee miljoen wilde katten doden door giftige worstjes uit vliegtuigen te gooien. De dieren bedreigen de inheemse populaties van wilde dieren, zeggen officials.

De regering wil de wilde katten doden omdat ze volgens haar in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het uitsterven van minstens 27 zoogdieren in Australië sinds de introductie van de katten in het land door Europeanen, mogelijk in de achttiende eeuw. Wilde katten doden dagelijks alleen al meer dan een miljoen vogels in Australië, zo bleek eind 2017 uit onderzoek.

Het doel van de luchtdroppingen is volgens de Australische overheid ‘het verminderen van de impact van wilde roofdieren en het vergroten van de veerkracht van inheemse diersoorten.’ Wilde katten schaden volgens haar ook ‘de productiviteit van de Australische landbouwsector.’ 

Kangoeroevlees

De bedoeling is om wilde katten te lokken met worstjes gemaakt van kangoeroevlees, kippenvet, kruiden, specerijen en een gif genaamd 1080, dat dodelijk is voor dieren. De worstjes worden gedropt boven gebieden met een hoge zwerfkattenpopulatie. De katten sterven naar verluidt binnen 15 minuten na het eten van de worstjes.

,,Ze moeten goed smaken omdat ze de laatste maaltijd zijn van de katten,” verklaarde Shane Morse tegenover de Australische krant Sydney Morning Herald. Morse is betrokken bij de productie van het lokaas. 

De Australische afdeling van dierenrechtenorganisatie noemt de giftige worsten ‘gruwelijk wreed’ 

Vangen en doodschieten

Naast het lokaas maakt de overheid bij de bestrijding van wilde katten - waarvan er naar schatting tussen de twee en zes miljoen rondlopen in Australië - ook gebruik van vangkooien. In sommige gevallen worden de dieren doodgeschoten. 

‘Het wetenschappelijke bewijs is ondubbelzinnig geleverd dat wilde katten een van de grootste bedreigingen vormen voor de op het land levende zoogdieren in Australië’, stelt de regering in haar strategisch plan Bedreigde Diersoorten. 

Beloning

Sommige delen van Australië gaan nog een stap verder en loven beloningen uit voor gedode wilde katten. Zo betaalt de deelstaat Queensland 10  Australische dollar (6,32 euro) per hoofd van een wilde kat. PETA en andere organisaties veroordeelden het beleid toen ze werden aangekondigd, maar Australische functionarissen hebben hen gesteund.

Het Bedreigde Diersoortenplan kreeg veel kritiek toen het in 2015 werd aangekondigd maar nu erkent zelfs PETA Australië ‘in principe dat wilde katten in die mate op inheemse wilde dieren jagen dat die diersoorten niet langer kunnen overleven.’

Volledig scherm
Een wilde kat met een gedode rosella, een papegaaiachtige. © AFP