Australisch Great Barrier Reef komt nog niet op lijst van bedreigd werelderfgoed
Het Great Barrier Reef in Australië komt nog niet op de Unesco Werelderfgoedlijst voor bedreigd erfgoed. Een lobby van de Australische autoriteiten om die beslissing uit te stellen, is geslaagd. De komende twee jaar wordt onderzocht in hoeverre het wereldwijd bekende rif in gevaar is door klimaatverandering.
Unesco wilde het Great Barrier Reef het stempel ‘in gevaar’ geven. De afgelopen jaren is twee derde van het koraal beschadigd door de oplopende temperatuur van het zeewater. Australië was in 2014 al gewaarschuwd dat het rif het stempel ‘in gevaar’ kon krijgen en kreeg de tijd om het koraal te beschermen.
Als het Great Barrier Reef het stempel ‘in gevaar’ krijgt, bestaat het risico dat het uiteindelijk van de werelderfgoedlijst wordt geschrapt. Veertig jaar geleden kwam het rif daar op te staan.
Australië wilde koste wat kost voorkomen dat hun rif als bedreigd erfgoed werd gezien. Het rif trekt namelijk ontzettend veel toeristen en creëert daarmee veel banen. Volgens de Australische milieuminister Sussan Ley heeft het geen zin om het Great Barrier Reef een beschermde status te geven zolang er nog onderzoek loopt naar het effect van klimaatverandering. ,,We vragen tijd om onze betrokkenheid bij het rif, de huidige situatie en onze aanpak te laten zien aan experts”, zei de minister.
Politieke druk
De conservatieve Australische regering vond het onterecht dat Unesco zo'n beslissing zou nemen zonder het rif daadwerkelijk te hebben gezien. Ze zag de dreiging als manier om politieke druk op het land te zetten voor het verlagen van de uitstoot naar nul in 2050 en de uitbreiding van kolenmijnen te stoppen.
De lobby van de Australische regering om het Great Barrier Reef van de lijst met bedreigd erfgoed te houden, is geslaagd. Vandaag stemde een meerderheid van de commissie in met uitstel van twee jaar. Australië krijgt tijd om te bepalen hoe de beschadigingen door klimaatverandering kunnen worden gestopt. Unesco stuurt de komende maanden een delegatie naar het rif om de toestand te onderzoeken.
Overigens is het Great Barrier Reef het eerste op de werelderfgoedlijst dat vanwege het veranderende klimaat mogelijk op de lijst van bedreigd erfgoed belandt.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Braziliaanse autoriteiten bevrijden 212 arbeiders van ‘slavernij’
Inspecteurs van het Braziliaanse ministerie van Arbeid hebben vrijdag 212 landarbeiders bevrijd die werden vastgehouden in omstandigheden die ,,vergelijkbaar zijn met slavernij”. Dat maakte het ministerie bekend. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Unesco wil Great Barrier Reef stempel ‘in gevaar’ geven, Australië noemt dat politieke bemoeienis
VN-organisatie Unesco is van mening dat het Australische Great Barrief Reef binnenkort op een lijst moet staan van Werelderfgoed dat ‘in gevaar’ is door schade die is veroorzaakt door klimaatverandering. Australië beschuldigt Unesco in een reactie van politieke bemoeienis. -
Italiaanse politie houdt 21 man aan voor het ‘verduurzamen’ van niet bestaande woningen
De Italiaanse financiële politie heeft vanochtend 21 mensen aangehouden op verdenking van fraude met overheidssubsidies. De fraudeurs zouden de overheid voor ruim 1 miljard euro hebben opgelicht, onder meer door niet bestaande panden te ‘verduurzamen’.
-
PREMIUM
Hevige buien en overstromingen vaker te verwachten: ‘We moeten accepteren dat dit gebeurt’
Limburg kan vaker te maken krijgen met extreme wateroverlast door langdurige, hevige regenbuien. Het is de vraag hoe bewoners zich daartegen kunnen wapenen. ‘We moeten accepteren dat dit af en toe gebeurt of anders kijken naar een betere afvoer van water.’ -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Voor Poetin mag bezoek van Chinese president Xi niet mislukken
De Chinese leider Xi Jinping komt maandag voor een driedaags bezoek naar Moskou. Vooral voor zijn Russische collega Vladimir Poetin is de topontmoeting belangrijk.