De Australische premier Scott Morrisson bezoekt het hoofdkwartier van de brandweer van New South Wales in Sydney.
Volledig scherm
De Australische premier Scott Morrisson bezoekt het hoofdkwartier van de brandweer van New South Wales in Sydney. © REUTERS

Australische premier: Meer doen tegen klimaatverandering zou roekeloos zijn

De Australische premier Scott Morrison, die in zijn land zwaar onder vuur ligt omdat hij te weinig onderneemt tegen de bosbranden die het land al maandenlang teisteren, heeft gezegd dat zijn invloed beperkt is. Meer doen in de strijd tegen klimaatverandering zou ‘roekeloos’ zijn, zo heeft hij verklaard. 

De hevige bosbranden zijn dit jaar uitzonderlijk vroeg gestart en woeden al sinds oktober. Oorzaak is onder meer de extreme droogte waarmee vooral het oosten van het land al twee jaar te kampen heeft. Op dit moment woeden er nog zo'n 200 branden in het hele land. Zeven mensen zijn door de bosbranden om het leven gekomen, onder wie vorige week nog twee brandweermannen. 

In totaal zijn meer dan negenhonderd huizen verloren gegaan, duizenden bijgebouwen en schuren in vlammen opgegaan en zijn over het hele land vee en gewassen door het vuur vernietigd. De branden hebben bovendien een desastreus effect op de fauna van het land: er wordt geschat dat nu al zo'n 2.000 koala's door het vuur om het leven zijn gekomen. 

In afgelegen gebieden, waar de inwoners voor hun watertoevoer grotendeels van regenval afhankelijk zijn, zitten bovendien veel mensen al maandenlang zonder drinkwater, zonder dat de regering bijspringt. Zij zijn aangewezen op liefdadigheidsinstellingen waar ze wekelijks gratis water kunnen afhalen.

Bosbranden niet te voorkomen

De kritiek luidt dat Australië te weinig actie tegen de klimaatcrisis zou ondernemen. Morrison erkent wel dat echte actie tegen de klimaatverandering op alle niveaus moet worden genomen, maar stelt dat ‘het gewoon niet waar is’ dat de bosbranden in het land te voorkomen waren geweest als het land zijn klimaatdoelstellingen had verhoogd.

Morrison is een fervent verdediger van de mijnindustrie, de kurk waarop de Australische economie grotendeels drijft: driekwart van de Australische koolindustrie wordt geëxporteerd. Die export is jaarlijks goed voor zo’n 67 miljard Australische dollar (ongeveer 42 miljard euro). De conservatieve premier wil naar eigen zeggen dan ook geen ‘roekeloze doelstellingen omarmen en de traditionele industrieën verlaten waardoor Australische banen zouden verdwijnen, zonder dat het een betekenisvolle impact zou hebben op het wereldwijde klimaat’’, zo schrijft hij in een artikel dat maandag is gepubliceerd in de krant Daily Telegraph. Hoewel de Australische uitstoot stijgt, stelt de regering dat ze nog steeds kan voldoen aan haar verplichtingen onder de klimaatakkoorden van Kyoto en Parijs. 

Vicepremier en de leider van de National Party Michael McCormack had Morrison eerder op de dag juist nog opgeroepen om wel meer te doen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Een huis en boom in Bilpin in de buurt van Sydney gaan in vlammen op.
Volledig scherm
Een huis en boom in Bilpin in de buurt van Sydney gaan in vlammen op. © AP