Auto rijdt in op tegenstanders 'rechtse mars' VS, 1 dode

VIDEOCharlottesville in Virginia is het toneel van ongeregeldheden in aanloop naar een aankondigde mars van 'white nationalists'. Honderden voor- en tegenstanders gaan al met elkaar op de vuist. Op sociale media verschijnen beelden van een auto die op de demonstranten in rijdt. Daarbij is een dode gevallen. De staat heeft de noodtoestand uitgeroepen om snel te kunnen ingrijpen als dat nodig is. 

De auto reed in op demonstranten die de straat op waren gegaan om hun ongenoegen te uiten over de mars van de extreem rechtse groepen. Op videobeelden is te zien dat de auto meerdere mensen schept en daarna snel achteruit wegrijdt.

De politie laat weten dat er een dode is en meerdere mensen gewond zijn geraakt. Hoe zij eraan toe zijn, is nog onbekend. Het is tevens nog niet bekend of de bestuurder is aangehouden.

Standbeeld

Een aantal van de deelnemers aan de later op de dag geplande demonstratie draagt militia-uniformen en geweren. Daarbij werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo's en immigranten. Tegenstanders scanderen hun eigen leuzen en spuiten met chemische sprays. Later op de dag worden duizenden mensen verwacht.

Aanleiding van dit alles is de oproep van de rechtse blogger Jason Kessler, die een 'pro-white' rally heeft aangekondigd als protest tegen het besluit van Charlottesville om een standbeeld van Robert E. Lee te verwijderen. Lee was een generaal voor het Zuiden in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-65). De zuidelijke staten vochten destijds tegen de afschaffing van de slavernij.

Gisteravond waren er ook al ongeregeldheden toen honderden blanke nationalisten over het terrein van de Universiteit van Virginia marcheerden, veelal met brandende toortsen in de handen. Een persoon is gearresteerd en verschillende mensen raakten gewond.

Volledig scherm
Demonstranten wandelen met fakkels over het terrein van de Universiteit van Virginia. © ALEJANDRO ALVAREZ/NEWS2SHARE
Volledig scherm
Demonstranten komen aan in Charlottesville. © REUTERS

'Haatparade'

Veel demonstranten lopen met de vlag van de Geconfedereerde Staten rond. The Huffington Post twitterde een foto van een demonstrant met een hakenkruisvlag. De burgemeester van de stad sprak zijn weerzin uit over de betoging van gisteren. Hij noemde die 'een haatparade'.

Het omstreden beeld stamt uit 1924. Het gemeentebestuur besloot eerder dit jaar het weg te laten halen. Voor de tegenstanders van het monument is het bovenal een symbool van blanke superioriteitsideeën; het zuiden vocht in de burgeroorlog onder meer voor behoud van de slavernij.

Over het weghalen van het beeld loopt nog een rechtszaak die is aangespannen door inwoners die het beeld willen behouden. Ook een club van nazaten van zuidelijke militairen is daarbij betrokken.

Volledig scherm
Het standbeeld van Robert E. Lee moet worden verwijderd. De demonstranten willen dat tegengaan. © REUTERS

Trump

President Donald Trump sprak zich op Twitter in het algemeen uit tegen haat en geweld. Zijn vrouw Melania was hem voor. ,,Laten we communiceren zonder haat in onze harten'', twitterde ze. Wat later liet hij voorafgaand aan een persconferentie weten dat 'we allemaal vooraleerst Amerikaan zijn'. Hij beschreef de gebeurtenissen in Charlotteville als 'sad'.