Automobilist rijdt in op carnavalsstoet Duitsland: 30 gewonden van wie zeven ernstig

videoIn het Duitse Volkmarsen bij Kassel (Hessen) is een automobilist vanmiddag ingereden op een carnavalsstoet. De politie gaat uit van opzet. Volgens een woordvoerder vielen er zo'n 30 gewonden van wie er zeven ernstig aan toe zijn. Onder hen ook kinderen. 

De bestuurder van de auto is aangehouden. Het gaat om een 29-jarige inwoner van Volkmarsen met de Duitse nationaliteit, maakten politie en justitie bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie. 

De man kan volgens hen nog niet verhoord worden omdat hij ook gewond raakte en in het ziekenhuis wordt behandeld. Daardoor is nog niks bekend over zijn beweegredenen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Frankfurt opende een onderzoek tegen hem wegens poging tot moord c.q. doodslag, maar sluit niets uit. ,,We onderzoeken in alle richtingen’’, luidde het. 

Volgens persbureau DPA is de twintiger bij de autoriteiten niet bekend als extremist, maar kwam hij wel in aanraking met de politie wegens belediging, huisvredebreuk en dwangdelicten. Dat verklaarden veiligheidsbronnen tegenover het persbureau.

Volgens dezelfde bronnen is de tweede opgepakte persoon in de zaak, nieuws dat de Frankfurter politiechef Gerhard Bereswill vanavond naar buiten bracht, iemand die het drama filmde. Het is nog onduidelijk of het gaat om een toevallige toeschouwer of een ingewijde. 

Alcohol en/of drugs

De man zou dronken achter het stuur hebben gezeten, meldt Der Spiegel op basis van bronnen dichtbij het onderzoek. Het OM wil volgens het weekblad geen commentaar geven op mogelijk alcohol- of drugsgebruik van de verdachte. Volgens een buurvrouw die hem vanmiddag weg zag rijden, leek het alsof hij onder invloed van drugs verkeerde. ,,Hij riep: binnenkort sta ik in de krant’’, verklaarde de vrouw tegenover RTL Duitsland. 

Bij ongeveer een derde van de slachtoffers gaat het om kinderen, verklaarde deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth (CDU). Dat zou neerkomen of een stuk of tien. Hoeveel van hen zwaargewond raakten, is niet bekend. Hetzelfde geldt voor het aantal gewonden dat met traumahelikopters en ambulances werd overgebracht naar ziekenhuizen in de regio. In een apotheek in de buurt van de plek van het drama werden lichtgewonden aan hun verwondingen behandeld, meldden lokale media.

Hoge snelheid 

Volgens ooggetuigen reed de automobilist omstreeks 14.45 uur enkele wegversperringen omver, reed hij met hoge snelheid in op de stoet en kwam zijn zilvergrijze Mercedes-stationwagen pas na een meter of 30 tot stilstand. De bestuurder gaf toen nog gas, aldus de getuigen. ,,We hadden de indruk dat de bestuurder zich vooral op kinderen richtte’’, verklaarden ze tegenover lokale media.

Aan de carnavalsoptocht namen 700 mensen deel, verdeeld in 27 groepen, verklaarde voorzitter Christian Diste van de plaatselijke carnavalsvereniging tegenover Duitse media. 
Alle carnavalsoptochten in de deelstaat Hessen, waar Rosenmontag ook uitgebreid wordt gevierd, werden uit voorzorg afgebroken. De politie adviseerde in een oproep op Twitter om plekken met veel mensen te mijden. Bij de carnavalsoptocht in Volkmarsen werden een paar duizend bezoekers verwacht. De plaats telt bijna 7.000 inwoners en ligt zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Kassel.

Schrik

Het incident veroorzaakt veel ophef in Duitsland, vooral omdat vijf dagen geleden pas het bloedbad in Hanau plaats had. In die stad, zo'n 200 kilometer zuidelijker in dezelfde deelstaat, schoot een extreemrechtse schutter woensdagavond negen mensen met een migratieachtergrond dood in shishabars. Volgens justitie handelde hij uit vreemdelingenhaat. 

Politie en veiligheidsdiensten vrezen voor copycat-gedrag, woede, eventuele ongekende uitingen van woede én gewelddadige tegenacties. Veel Duitsers moesten hier vanmiddag meteen aan denken, schreven ze op sociale media. Uit de berichten bleek dat de schrik er bij veel mensen goed in zit. Dat komt mede door andere ophefmakende gewelddaden in de deelstaat. Zo werd een Eritreeër in Wächtersbach bij Frankfurt in juli vorig jaar vanuit een auto in het hoofd geschoten door een man die handelde uit vreemdelingenhaat en werd een maand eerder de Hessense CDU-politicus Walter Lübcke doodgeschoten in zijn tuin. Hij was het slachtoffer van extreemrechts geweld. 

Naar aanleiding van het incident in Volkmarsen is de politieaanwezigheid in de deelstaat Hessen verhoogd op plekken waar veel mensen samenkomen. De federale minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) kondigde vrijdag al aan dat er meer politieaanwezigheid komt bij moskeeën en andere gevoelige plekken met veel mensen in Duitsland zoals stations, luchthavens en grensgebieden. Ook gaat de federale politie collega’s in de deelstaten ondersteunen waar mogelijk.

Merkel 

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) reageerde ontzet op het drama in Volkmarsen. ,,Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familieleden’’, liet ze via regeringswoordvoerster Ulrike Demmer naar buiten brengen op Twitter. ,,Ik wens iedereen een spoedig en volledig herstel toe.’’ De kanselier bedankte ook de politie en hulpverleners.

Forensische speurders onderzoeken de auto van de verdachte op de plaats delict.
Volledig scherm
Forensische speurders onderzoeken de auto van de verdachte op de plaats delict. © AFP
De zilvergrijze Mercedes-stationwagen kwam volgens ooggetuigen pas na zo'n meter of 30 tot stilstand.
Volledig scherm
De zilvergrijze Mercedes-stationwagen kwam volgens ooggetuigen pas na zo'n meter of 30 tot stilstand. © AFP
Volledig scherm
© Videostill Hessenschau
  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.