Volledig scherm
Screenshot van het account waarop baby's verhandeld werden. © Instagram/The Guardian

Baby's te koop op Instagram: vier arrestaties

De Indonesische politie zegt vier personen te hebben aangehouden die betrokken zouden zijn bij het kopen en verkopen van baby's via Instagram. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.

Volgens woordvoerder Frans Barung Mangera van de politie op Oost-Java hebben agenten kunnen verhinderen dat vorige week in Soerabaja een geplande verkoop van een baby doorging. Een 22-jarige vrouw zou daarbij haar kindje hebben willen verkopen voor omgerekend zo'n 830 euro.

De vrouw werd aangehouden, evenals een 29-jarige man die het account runde waarop baby's te koop werden aangeboden. Ook een tussenpersoon en een potentiële koper op Bali werden ingerekend. De vier kunnen volgens de Indonesische kinderbeschermingswetten vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Verder nam de politie een adoptieverklaring, cash geld en mobiele telefoons met berichten over de geplande babyverkoop in beslag.

Het Instagram-account presenteerde zich als organisatie voor 'familiewelzijn', met oplossingen voor familieproblemen. Het account prees zichzelf aan als platform voor advies, speciaal voor jonge, ongetrouwde en zwangere vrouwen. Dat is in het grotendeels moslim-Indonesië nog een sociaal taboe. 

Op het account, dat zevenhonderd volgers had, waren onder meer de verhalen te lezen van gemaskerde vrouwen die hun nog ongeboren kindje om financiële redenen voor adoptie wilden aanbieden. Daarnaast werden er foto's getoond van aangeboden baby's, voorzien van een codenaam en kenmerken zoals geslacht, leeftijd en geslacht. 

Volgens Mangera zijn er zeker drie baby's via het account verkocht.

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.
  2. Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedonker vliegtuig

    Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedon­ker vliegtuig

    Een jonge vrouw heeft een nacht opgesloten gezeten in een verlaten vliegtuig op de Canadese luchthaven Toronto Pearson International Airport. Tiffani Adams was in slaap gevallen tijdens een korte vlucht van Québec naar Toronto, maar na de landing zag het personeel aan boord haar over het hoofd. Vervolgens werd het toestel van luchtvaartmaatschappij Air Canada op slot gedraaid, waarna het vliegtuig veranderde in een ijskoude, donkere plek waaruit het lastig ontsnappen bleek.