Bekende Hiroshima-overlevende en activist overleden
In Japan is dit weekend Sunao Tsuboi op 96-jarige leeftijd overleden. Tsuboi overleefde de nucleaire atoombom van 6 augustus 1945. Later werd hij een toonaangevende activist die zich inzette om nucleaire wapens uit de wereld te krijgen.
Op 6 augustus 1945 was de 20-jarige Tsuboi op weg naar school toen de Amerikanen een nucleaire atoombom op Hiroshima gooiden. Wonder boven wonder overleefde hij de bom, maar zijn hele lichaam zat onder de ernstige brandwonden. De Amerikaanse atoombom was de eerste in de geschiedenis en had met 140.000 doden een weerzinwekkend effect in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.
Volledig verzwakt
Tsuboi vertelde later dat hij na de bominslag drie uur lang naakt rondrende tot het moment dat hij totaal instortte. Met een steen schreef hij ter plekke op de grond ‘Tsuboi is hier overleden'. Na veertig dagen kwam hij in een ziekenhuis weer bij bewustzijn. Tsuboi was zo verzwakt dat hij moest beginnen met kruipoefeningen om zich weer voort te kunnen bewegen. Ook was hij een deel van zijn oor verloren.
Na zijn lichamelijk herstel werkte hij als leraar Wiskunde. In zijn lessen vertelde hij zijn leerlingen altijd over zijn ervaringen en waarschuwde hij voor de inzet van nucleaire wapens. Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van een Japanse organisatie die zich bekommerde om overlevenden van atoombomaanslagen.
Ontmoeting met Barack Obama
De Japanner werd uiteindelijk een bekend activist die zich inzette om nucleaire wapens uit de wereld te krijgen. Hij maakte daar zijn levensmissie van. ,,Ik sterf misschien morgen, maar ik ben optimistisch. Ik zal nooit opgeven. We willen nul kernwapens", zei Tsuboi in eerdere interviews.
In 2016 ontmoette hij de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama toen deze een historisch bezoek bracht aan de stad Hiroshima. In een kort onderonsje hielden zij elkaars hand geruime tijd vast, vergezeld van een glimlach. ‘Geef nooit op’ was het devies van Tsuboi die dit weekend aan de gevolgen van hartfalen in zijn Hiroshima overleed.
Kijk onze trending nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
-
Obama als eerste Amerikaanse president in Hiroshima
President Barack Obama heeft vrijdag een krans gelegd bij het gedenkteken in de Japanse stad Hiroshima. Obama is de eerst zittende Amerikaanse president die de stad bezoekt. Deze werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met een Amerikaans kernwapen verwoest. De Verenigde Staten heeft al duidelijk gemaakt dat Obama geen excuses maakt voor de bom. -
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
Recep Tayyip Erdogan blijft aan de macht in Turkije. Ondanks een gierende inflatie, verwoestende aardbevingen, beperkte vrijheden én een verenigde oppositie kreeg de man, die het al twintig jaar voor het zeggen heeft, opnieuw het vertrouwen van de meeste kiezers. Maar een verbindende rol moeten we niet van hem verwachten. -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
PREMIUM
Geen bank, geen bereik en maar één baby: Spaanse binnenland raakt steeds een beetje leger
Met slechts één van de 350 zetels in het Spaanse parlement heeft de plattelandspartij Teruel Existe regelmatig een beslissende stem bij het goedkeuren van nieuwe wetten. Het succes heeft geleid tot een landelijke beweging die aandacht vraagt voor het ‘lege Spanje’.
-
Oudste burgemeester (97) van Spanje weet niet van ophouden en stelt zich opnieuw verkiesbaar
-
-
-
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
Turkije maakt zich op voor de finale van de hooggespannen presidentsverkiezingen. Zondag gaan Turken voor de tweede keer naar de stembus. Erdogan heeft de beste papieren om opnieuw te winnen. Maar de oppositie blijft hoop houden. Er hangt veel vanaf, vooral voor jongeren die snakken naar een economisch stabieler en vrijer Turkije. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”