België levert rapper niet uit aan Spanje voor opruiende teksten

VIDEOBelgië hoeft de rapper die wordt gezocht door de Spaanse autoriteiten vanwege opruiende teksten niet uit te leveren. De raadkamer van de rechtbank in Gent heeft dat bepaald. Het OM kan nog beroep aantekenen.

Volledig scherm
Een Spaanse rechtbank veroordeelde Valtonyc wegens verheerlijking van terrorisme, provocatie van het koningshuis en doodsbedreiging van politici © EPA

De 24-jarige Valtònyc uit Mallorca werd vorig jaar in Spanje jaar veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf wegens zijn teksten. Valtònyc had in zijn nummers onder meer opgeroepen de zomerresidentie van de koninklijke familie gewapenderhand te bezetten. 

Hij werd schuldig bevonden aan verheerlijking van terrorisme, provocatie van het koningshuis en doodsbedreiging van politici. Het vonnis werd begin dit jaar bevestigd door het Spaanse hooggerechtshof. De rapper, wiens echte naam Josep Miquel Arenas luidt, vluchtte daarop naar België.

De rapper meldde zich bij de Belgische politie nadat de Spaanse autoriteiten een Europees aanhoudingsbevel hadden uitgevaardigd. De Gentse rechtbank liet de Spanjaard eerder al onder voorwaarden vrij. Valtònyc beroept zich op de (artistieke) vrijheid van meningsuiting.

Volledig scherm
De Spaanse rapper Valtonyc wordt niet door België uitgeleverd © EPA