Foto ter illustratie. Bagagecontrole op de luchthaven van Zaventem.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Bagagecontrole op de luchthaven van Zaventem. © BELGA

Belgische drugscriminelen 'zien kansen in crisis': ‘Nog nooit zoveel drugs in bagage gezien’

De Belgische autoriteiten onderscheppen tijdens de coronacrisis enorme hoeveelheden drugs. ,,De drugssmokkelaars rekenen er duidelijk op dat er minder controle is", zegt topman Kristian Vanderwaeren van de Belgische douane tegen De Tijd

Deze maand is er in België 1,133 ton cocaïne ontdekt. In het buitenland is nog eens 1,368 ton onderschept die België als bestemming had. ,,We hebben op de laatste passagiersvluchten die nog toekwamen in de luchthaven van Zaventem een ongeziene vaststelling gedaan van cocaïne en heroïne", zegt Vanderwaeren. Criminelen zien volgens hem kansen in de coronacrisis. ,,Nog nooit hebben we zo'n grote hoeveelheid drugs gevonden in de bagage van passagiers."

Het drugsteam in de haven van Antwerpen is tijdelijk versterkt. ,,Want in Zuid-Amerika hebben die jongens nog genoeg geld en middelen om het verkeer te laten draaien”, zegt Vanderwaeren nog. ,,We hebben met de terminal­operators ook al afgesproken dat we dat samen met de federale politie heel goed blijven in de gaten houden.” 

Intussen is al een op de tien douaniers uitgevallen door (vermoedelijke) corona. ,,We hebben bijna een heel team naar huis moeten sturen. Tien procent uitval kunnen we nog aan. Dat kunnen we nog enkele maanden volhouden. Maar als dat naar twintig of dertig procent evolueert, vallen er natuurlijk gaten.”

  1. Duitser nieuwe verdachte in verdwijningszaak Madeleine McCann: ‘We gaan ervan uit dat ze dood is’
    video / update

    Duitser nieuwe verdachte in verdwij­nings­zaak Madeleine McCann: ‘We gaan ervan uit dat ze dood is’

    Er is een nieuwe verdachte in de vermissingszaak van Madeleine McCann, het Britse meisje dat in 2007 verdween uit een appartement in Portugal. Het gaat om een 43-jarige Duitser, die voor een verkrachting van een Amerikaanse vrouw in Portugal een celstraf uitzit in Duitsland. ,,We gaan ervan uit dat ze dood is”, zei de Duitse aanklager vanmiddag in een persconferentie.