Volledig scherm
Burgemeester Henriette Reker. © BSR Agency

Bescherming voor Duitse burgemeesters na doodbedreigingen van extreemrechts

Ten minste twee Duitse burgemeesters die publiekelijk zijn opgekomen voor de belangen van vluchtelingen in Duitsland hebben de laatste dagen nieuwe doodsbedreigingen ontvangen.

Duitse media melden dat de burgemeester van Keulen, Henriette Reker (62, partijloos) en Adreas Hollstein (56, CDU) van het stadje Altena om die reden extra politiebescherming hebben gekregen.

De dreiging zou uit extreemrechtse hoek komen. De politie neemt de zaak hoog op. Nog maar een week geleden werd de Duitse christendemocratische politicus Walter Lübcke begraven. Ook hij werd gehaat in extreemrechtse kringen vanwege zijn uitgesproken solidariteit met vluchtelingen en asielzoekers. Lübcke werd op het terras van zijn huis in Kassel van dichtbij doodgeschoten.

Onderzoek naar dna-sporen heeft inmiddels geleid tot de aanhouding van Stephan E., die al eerder was veroordeeld wegens een aanslag op een asielzoekerscentrum in 1998. De 45-jarige E. zou ook contacten hebben gehad met de neonazistische knokploeg Combat 18. De laatste jaren was de Duitser actief op de sociale media waar hij onder het pseudoniem Game Over ooit aankondigde dat er ‘doden gingen vallen’ als de regering van bondskanselier Angela Merkel niet zou aftreden.

Volledig scherm
De begrafenis van Walter Lubcke. © Swen Pförtner/dpa

Groter

Veiligheidsdiensten sluiten niet uit dat de moord op Lübcke geen losstaande gebeurtenis is. De politie van Keulen bevestigt dat burgemeester Reker recent opnieuw is bedreigd. Net als haar collega Andreas Hollstein in Altena. Reker werd al eens neergestoken in 2015, toen ze kandidaat was voor het burgemeesterschap van de Domstad.

De dader verklaarde destijds tegenover de politie dat hij had gehandeld uit frustratie over het toelaten van grote aantallen vluchtelingen in Duitsland. Hij was een voormalige aanhanger van de nationalistische en xenofobe Freiheitliche Deutschen Arbeiterpartei (FAP) die in 1995 werd verboden. Hij kreeg 14 jaar cel. Ook Hollstein werd met een mes aangevallen. De beschonken dader kreeg twee jaar. In beide gevallen voerden de daders politieke motieven aan.

Lijsten

De recente bedreigingen zijn overgedragen aan het Landeskriminalamt (LKA,) het Landelijk Parket van Duitsland, omdat er uit meerdere plaatsen in het land dreigementen zouden zijn ontvangen. Bij huiszoekingen na de moord op Lübcke zouden ook lijsten zijn gevonden met daarop namen van 29 lokale politici en burgers die zich actief inzetten voor vluchtelingen. Een aantal van hen zou, net als Lübcke, serieuze doodsbedreigingen hebben ontvangen.

In de Duitse krant Bild vertelt een aantal burgemeesters vandaag over de haatmails en bedreigingen die ze ontvangen. Holger Kelch (51, CDU, burgemeester van Cottbus) kreeg binnen een half uur meer dan 500 haatmails en bedreigingen nadat hij de bevolking had opgeroepen kalm te blijven toen bekend was geworden dat een Syrische vluchteling de hoofdverdachte was van de moord op een bejaarde inwoonster van de stad. Het gezin van Kelch moest door de politie worden bewaakt. ,,Sindsdien denk ik na over mijn veiligheid en soms ben ik bang”, aldus de burgemeester.

Markus Niert, ex-burgemeester van Tröglitz waar in 2015 een asielzoekerscentrum in brand werd gestoken, ontving na dat incident zoveel bedreigingen dat hij uiteindelijk uit de politiek is gestapt. ,, We zijn erg geschrokken van de dood van Walter Lübcke. Het deed mijn vrouw en mij terugdenken aan al die weken en maanden vol angst.”

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.