Bezoek van Poetin aan bezette stad Marioepol is ‘daad van verzet’: ‘Woon je hier leuk?’
met videoDe Russische president Vladimir Poetin is voor het eerst aan het oorlogsfront in Oekraïne geweest. Hij bracht zaterdag een verrassingsbezoek aan de door Rusland bezette havenstad Marioepol en schiereiland de Krim. Dat melden de staatsmedia in Rusland. Is het toeval dat Poetin twee dagen na een internationaal arrestatiebevel tegen hem zijn gezicht laat zien?
De beelden van Russische staatsmedia op Twitter laten weinig aan de verbeelding over. Vladimir Poetin komt met een helikopter aan in Marioepol, bestuurt vervolgens zelf de auto waarmee hij in het donker met vicepremier Marat Khusnullin door de stad rijdt, praat met blije inwoners op straat en bezoekt onaangekondigd een echtpaar dat overrompeld is door zijn komst.
De enige beelden uit Marioepol komen van de Russische staatstelevisie en zijn niet onafhankelijk geverifieerd. Foto's van buitenlandse persbureaus zijn er niet. Die zijn er wel van zijn bezoek aan de Krim dit weekend, op de dag dat Rusland precies negen jaar geleden het Oekraïense schiereiland annexeerde.
Volgens het Russische staatspersbureau Tass vloog Poetin daarna per helikopter door naar Marioepol voor zijn eerste bezoek aan het bezette gebied in de Donbasregio sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Het bezoek was niet aangekondigd. Poetin reed vervolgens met de auto naar verschillende districten in de stad, waar hij met inwoners sprak. Hij stopte onder meer in de Nevsky-buurt, een nieuwe door het Russische leger gebouwde woonwijk.
Poetin bezocht samen met vicepremier Khusnullin een echtpaar dat naar de nieuwe wijk verhuisd is. ,,Woon je hier? Vind je het leuk?” vraagt Poetin aan de bewoners. ,,Heel erg‘’, antwoordt de vrouw. ,,Het is een klein stukje van de hemel dat we hier hebben nu.’’ Ze vouwt haar handen en bedankt Poetin voor ‘de overwinning’
Volgens Khusnullin zijn veel bewoners inmiddels teruggekeerd. Marioepol telde voor de oorlog een half miljoen inwoners en was de thuisbasis van Azovstal, een van de grootste staalfabrieken in Europa. Hij informeerde Poetin uitgebreid over de herbouw van woningen, bruggen, ziekenhuizen, infrastructuur en een concertzaal. ,,De binnenstad is zwaar beschadigd”, aldus Khusnullin. ,,Wij willen voor het einde van de jaar de wederopbouw van het centrum voltooien. Het centrum is erg mooi.’’
Eerste overwinning
De Zuid-Oekraïense havenstad was in de eerste maanden na de invasie de brandhaard van de oorlog en is hevig beschoten. Na een lang en bloedig gevecht viel Marioepol in mei vorig jaar in handen van Rusland, dat daarmee de eerste grote overwinning in de stad vierde. De Oekraïense president Volodimir Zelenski beloofde deze week in zijn dagelijkse videoboodschap de stad te heroveren.
Omdat de Russen er daarna niet in slaagden de hoofdstad Kiev te veroveren, concentreerden ze zich op de verovering van de Donbas in het zuidoosten van Oekraïne. De rondgang van Poetin dit weekeinde voerde hem dichter langs het front in Oekraïne dan hij sinds het begin van de invasie is geweest.
Stad van oorlogsmisdaden
Het bezoek komt een dag nadat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde vanwege oorlogsmisdaden en het illegaal deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne. Poetins woordvoerder noemde de beschuldiging ‘schandalig en onaanvaardbaar'.
De Russische president heeft zelf nog niet publiekelijk gereageerd, maar zijn bezoek aan de bezette gebieden wordt buiten Rusland gezien als daad van verzet en provocatie. De Russische bombardementen op een kraamkliniek en theater in de stad, waarbij vorig jaar honderden doden vielen, worden door de internationale gemeenschap beschouwd als oorlogsmisdaden.
Ruïnes bewonderen
In Oekraïne wordt cynisch gereageerd op het bezoek. ‘De moordenaar van duizenden families in Marioepol kwam de ruïnes van de stad en zijn graven bewonderen’, twittert Mychajlo Podoljak, adviseur van president Zelenski. Het verbannen Oekraïense stadsbestuur van Marioepol zegt via Telegram dat ‘de internationale crimineel Poetin’ de stad waarschijnlijk ‘s nachts bezocht om de plaats ‘niet bij daglicht te zien’.
Terwijl Zelenski geregeld het slagveld bezocht om het moreel van zijn troepen op te krikken, bestuurt Poetin grotendeels binnen de muren van het Kremlin zijn ‘speciale militaire operatie’ in het buurland.
Vanuit Marioepol reisde Poetin door naar Rostov in Zuid-Rusland. Daar zou hij gesproken hebben met de Russische legertop , onder wie stafchef Valeri Gerasimov.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aardbeving treft Afghanistan en Pakistan, zeker 11 doden en tientallen gewonden
Het noordoosten van Afghanistan en delen van Pakistan zijn dinsdagavond getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.5. In Pakistan zijn daarbij zeker negen doden gevallen en meer dan veertig mensen gewond geraakt, zeggen lokale autoriteiten tegen persbureau Reuters. In Afghanistan zijn tot nu toe twee doden gemeld. -
UPDATE
Minstens veertien doden bij aardbeving in Ecuador en Peru
In Ecuador zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen door een aardbeving. Een aardschok met een kracht van 6.8 trof zaterdag een deel van het land en het noorden van Peru. In dat land viel één dode. Na de beving volgden nog twee kleinere naschokken. Meer dan 380 mensen raakten gewond door de aardbeving -
Zeker 25 gewonden nadat schip in Schotland kantelt: 15 mensen naar ziekenhuis
Vlakbij Edinburgh is woensdagochtend een schip gekanteld. De Britse hulpdiensten zijn massaal aanwezig in de haven omdat er 25 gewonden zijn gevallen. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Wyoming verbiedt als eerste staat in VS abortuspillen
Wyoming is vrijdag de eerste Amerikaanse staat geworden waar het gebruik van abortuspillen verboden is. Het verbod geeft een impuls aan de groeiende druk van conservatieve staten en anti-abortusgroepen om abortus door middel van medicijnen aan te pakken. Bij de meeste zwangerschapsafbrekingen in Amerika wordt deze methode momenteel gebruikt, schrijft The New York Times.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Noord-Korea claimt 800.000 vrijwilligers om tegen de VS te vechten
Noord-Korea beweert dat ongeveer 800.000 van zijn burgers zich vrijwillig willen aanmelden bij het leger om tegen de Verenigde Staten te vechten. De staatskrant Rodong Sinmun meldt dat alleen al op vrijdag dit hoge aantal studenten en arbeiders in het land de wens heeft uitgesproken om in het leger te dienen. De krant spreekt van “een duidelijke manifestatie van hun vurige patriottisme”.