Bijna uitgestorven blauwkeelara eindigt niet langer als hoofdtooi

VIDEOTjalle Boorsma (33) beheert in Bolivia een afgelegen natuurpark in de enige streek op aarde waar de blauwkeelara nog leeft. Op zoek naar de papegaai, die nog veel zeldzamer is dan de reuzenpanda, trok hij wekenlang te paard over de onherbergzame savanne.

Met zijn prachtige turkoois-blauwe verenpak en felgele borst is de 80 centimeter grote blauwkeelara geen vogel die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Toch dachten natuurbeschermers in de jaren 80 dat hij was uitgestorven. 

De verrassing was groot toen de blauwkeelara in de jaren 90 werd herontdekt. In het noordelijke deel van de tropische savanne Llanos de Moxos in Bolivia spotten vogelaars een groep van zeventien springlevende exemplaren.

Die ontdekking luidde het begin in van wat je gerust een creatieve reddingsoperatie mag noemen. Nederlander Tjalle Boorsma is daarin de spil. De in Gouda geboren ecoloog zwaait sinds drie jaar de scepter over een natuurreservaat in Bolivia  dat twee keer zo groot is als de Hoge Veluwe. En een stuk ongerepter, vertelt hij in een koffietentje in Arnhem.

Lees door onder de foto.

  1. Inheemse vrouwen spannen rechtszaak aan vanwege gedwongen sterilisatie in Canada

    Inheemse vrouwen spannen rechtszaak aan vanwege gedwongen sterilisa­tie in Canada

    In Canada worden inheemse vrouwen tot op de dag van vandaag gedwongen tot sterilisatie. Een zestigtal vrouwen uit de provincie Saskatchewan dagen de lokale gezondheidsautoriteiten voor de rechter omdat ze onder dwang onvruchtbaar gemaakt werden. Er zouden echter in het hele land dergelijke gevallen zijn. Amnesty International wil dat de Verenigde Naties druk zetten op Canada om een einde te maken aan de onethische praktijken.