‘Blauwe muur van stilte’ doorbroken tijdens George Floyd-proces
Om zó lang op George Floyds nek te blijven knielen toen die eenmaal met zijn handen achter zijn rug geboeid was en op zijn buik op straat lag, had ‘op geen enkele manier of vorm ook maar iets te maken met waar de politie voor staat’. Dat verklaarde hoofdcommissaris Medaria Arradondo op de zesde dag van het moordproces tegen Derek Chauvin.
Delen per e-mail
De hoogste politiechef van Minneapolis had de dood van George Floyd al eerder ‘moord’ genoemd. Hij toonde opnieuw geen enkel begrip voor het handelen van agent Chauvin. Arradondo, de eerste zwarte hoofdcommissaris van de Amerikaanse stad, ontsloeg Chauvin en drie andere officieren onmiddellijk na de dood van Floyd. Chauvin (45) staat nu terecht op beschuldiging van moord en doodslag voor de dood van Floyd op 25 mei vorig jaar. De witte politieman drukte zijn knie in de nek van de 46-jarige zwarte man. Dat duurde 9 minuten en 29 seconden.
Terwijl bij vergelijkbare incidenten in het verleden de rijen vaak gesloten bleven binnen bekritiseerde Amerikaanse politiekorpsen - de ‘blauwe muur van stilte’, zoals het wordt genoemd - zijn er deze keer al zeer uitgesproken meningen te horen geweest. Arradondo, die al bijna 20 jaar bij het korps zit, is tot nu toe een van de meest uitgesproken politiemensen. Hij bekritiseerde agent Chauvin niet alleen vanwege de fatale en volgens hem ontoelaatbare nekklem, maar beschuldigde hem ook nadrukkelijk van plichtsverzuim omdat hij vervolgens geen hulp wilde verlenen toen het duidelijk verkeerd was gegaan met de arrestatie. Chauvin en de andere aanwezige agenten sloegen ook hulp af van een brandweerman buiten dienst die ook aanbood de politiemannen te vertellen hoe ze zelf nog wat konden doen.
Zuurstof
Arradondo’s getuigenis kwam nadat de arts van de eerste hulp, die Floyd dood had verklaard, herhaalde dat hij destijds meteen vermoedde dat het hart van Floyd hoogstwaarschijnlijk was gestopt vanwege een gebrek aan zuurstof.
De dokter zei dat hem door omstanders of de politie niets was gezegd over pogingen ter plaatse om Floyd te reanimeren. Die waren er ook niet geweest. Dat gebeurde pas later toen de ambulance arriveerde en vervolgens twee keer 30 minuten lang vergeefs werd getracht het hart van Floyd weer aan de gang te krijgen.
De advocaat van Chauvin vroeg de eerstehulparts of sommige medicijnen tot zuurstofgebrek kunnen leiden. De dokter erkende dat fentanyl en methamfetamine, die beide in het lichaam van Floyd werden aangetroffen, dit kunnen doen. In het officiële rapport van de doodsoorzaak staat dat Floyd stierf aan een hartstilstand die mede werd veroorzaakt door de nekklem en de omstandigheden van de arrestatie. Medicijnen worden genoemd als belangrijke bijkomende omstandigheid maar niet als doodsoorzaak. Voordat hij op de grond werd gedrukt, worstelde George Floyd heftig met de politie die hem in een politieauto probeerde te stoppen. Floyd verzette zich daartegen omdat hij claustrofobisch was, zei hij.
Floyds dood leidde wereldwijd tot verontwaardiging en protest tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De 45-jarige Chauvin zegt onschuldig te zijn. Zijn advocaat stelt dat Floyd stierf door een overdosis drugs in combinatie met gezondheidsproblemen.
Het proces duurt tot eind deze maand. Chauvin kan tot veertig jaar gevangenisstraf krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eerste week George Floyd-proces laat het wereldschokkende drama uit alle hoeken zien
In de eerste week van het proces tegen de agent die George Floyd (46) doodde met een knieklem, kwam alles nog eens in beeld. Telefoons van passanten, bodycams van politiemannen en andere camera's legden het drama uit vele hoeken vast. -
Video
Agente die per abuis zwarte man doodschoot neemt onder druk ontslag
De agente die in een voorstad van Minneapolis per ongeluk een zwarte man doodschoot, heeft ontslag genomen, net als de plaatselijke korpschef. De gemeenteraad van Brooklyn Center had kort daarvoor besloten dat beiden moesten opstappen. -
Cher biedt excuses aan na tweet over George Floyd: ‘Het spijt me als ik iemand van streek heb gemaakt’
Cher (74) heeft haar excuses aangeboden nadat ze een bericht op Twitter plaatste waarin ze suggereerde dat ze de dood van George Floyd had kunnen voorkomen. De 74-jarige zangeres kwam erop terug toen veel volgers de tweet ongepast vonden. -
NAVO-landen mikken op gezamenlijk vertrek uit Afghanistan
De NAVO-troepenmacht in Afghanistan moet zich gezamenlijk terugtrekken uit het land als het aan Duitsland ligt. Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer zei woensdag dat het aannemelijk is dat dat in september gebeurt, nadat de VS hadden aangegeven dat alle Amerikaanse militairen Afghanistan op 11 september hebben verlaten. -
‘Georganiseerde misdaad doodde Griekse journalist, onderzocht corruptie bij politie’
De moord op een Griekse misdaadjournalist, vrijdag in Athene, houdt mogelijk verband met de georganiseerde misdaad. Dat heeft de onderminister voor criminaliteitsbestrijding gezegd in een interview met de publieke omroep ERT. Collega's van het slachtoffer vermoeden een verband met een corruptieaffaire waarover Giorgos Karaivaz (52) berichtte op zijn blog.
-
video
Dit paard troost kankerpatiënten in ziekenhuis van Calais: ‘Hij blijft soms bij hen tot het einde’
Ooit liep hij dressuurwedstrijden, maar sinds enkele jaren spendeert het paard Peyo zijn tijd in een Frans ziekenhuis waar hij stervende patiënten troost en steun biedt. Soms helemaal tot het einde. Een aangrijpend beeld van het dier terwijl het de 24-jarige Marion en haar zoontje troost, is genomineerd voor de World Press Photo-wedstrijd, die de beste journalistieke beelden van het jaar bekroont. -
PREMIUM
Recordaantal besmettingen in India: ‘Als corona daar niet voorbij is, is het nergens voorbij’
In India gaat het met het aantal coronabesmettingen rap de verkeerde kant op. Zondag brak het land een zorgwekkend record. India telde 170.000 nieuwe coronabesmettingen, meer dan de Verenigde Staten en Brazilië samen. -
video
Dode en gewonde na schietincident voor ziekenhuis Parijs: ‘Dader schoot man van dichtbij in het hoofd’
Voor een ziekenhuis in de westrand van Parijs zijn maandagmiddag twee mensen beschoten. Een van hen, een man, bezweek aan zijn verwondingen. Een vrouwelijke beveiligingsmedewerker van het Henry Dunant-ziekenhuis raakte ernstig gewond. De schutter verdween op een scooter die klaarstond. Een terreurdaad lijkt weinig waarschijnlijk, melden Franse media.