‘Boris Johnson gaf zwerfhonden voorrang bij evacuatie boven Afghaanse vluchtelingen’
Premier Boris Johnson heeft mogelijk een dierenactivist en zijn zwerfdieren voorrang gegeven boven Afghanen bij het beschikbaar stellen van één van de laatste evacuatievluchten vanuit Kaboel.
Dierenactivist Paul ‘Pen’ Farthing kon dankzij persoonlijk ingrijpen van de Britse premier Boris Johnson met 94 honden en 68 katten vorig jaar augustus met één van de laatste vluchten mee vanuit Kaboel. Dat komt naar voren in uitgelekte e-mails. Johnson ontkende eerder ten stelligste iets van doen te hebben met het goedkeuren van deze reddingsoperatie in Afghanistan.
,,Volslagen onzin”, noemde Johnson de suggestie dat hij de levens van zwerfdieren boven die van Afghaanse burgers stelde, toen de Taliban de hoofdstad naderden. Door het werk van een speciale commissie, die de e-mails publiceerde, kwam deze uitleg ernstig aan het wankelen. De premier had volgens een bericht van een official bij het ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming gegeven om Farthing, zijn dieren en diens staf in veiligheid te brengen.
Farthing, een voormalige marinier, leidde in Afghanistan een dierenkliniek en opvangcentra voor honden, katten en ezels. Medestander Dominic Dyer, die voor hem lobbyde in het VK, gaf enkele maanden geleden aan dat Johnson en zijn vrouw Carrie een cruciale rol speelden bij het regelen van zijn vrijgeleide. Carrie Johnson is een goede bekende van Farthing, wiens 68 medewerkers later eveneens prioriteit kregen.
Woordvoerders van Johnson ontkende vandaag dat hun baas invloed op deze beslissing had. Minister Ben Wallace van Defensie beaamde dit standpunt. De evacuatie uit het geteisterde land liep volgens hem volledig onder zijn auspiciën. De uitvoering ervan lag in handen van het Britse leger. ,,De premier heeft mij noch de legerleiding op enig moment geïnstrueerd om Pen Farthing, zijn staf of zijn dieren te redden”, zei Wallace tegen de BBC.
Zijden draad
De publicatie van de briefwisseling vormt het zoveelste schandaal in korte tijd waarin Johnson is verwikkeld. In afwachting van een rapport over feesten tijdens lockdowns in en rondom zijn ambtswoning, hangt zijn positie aan een zijden draad. Rechercheurs van de Londense politie, die hem onder ede willen ondervragen over het mogelijk overtreden van de Covid-wetgeving, maken de situatie extra gevoelig.
De nieuwe ‘leugen’, mits ondersteund met aanvullend bewijs, kan Johnson flinke schade berokkenen. De voorkeursbehandeling van Farthing zorgde voor woede bij Britten die alles in het werk stelden om de levens te redden van Afghanen. Farthing maakte zich niet geliefd met zijn gelobby voor zijn eigen organisatie. ,,Er is tijd verspild aan die klootzak”, vertelde een anonieme bron aan The Times. ,,Zijn dieren kregen zelfs voorrang boven zijn personeel.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
update / video
Opstand tegen ‘Big Dog’ Johnson krijgt vleugels: ‘Stap in hemelsnaam op’
Premier Boris Johnson komt verder in het nauw na het overstappen van een fractielid naar de oppositie. Minimaal tien andere Britse conservatieve parlementariërs zeggen officieel het vertrouwen in hun partijleider op. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Video
Britse minister: Johnson stapt niet op als premier na ophef om feestjes
Premier Boris Johnson gaat niet weg. Dat zei de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid donderdag in antwoord op de vraag of hij zich kandidaat zou willen stellen om premier te worden. ,,Hij gaat nergens heen”, zei Javid op de vraag of hij in de race zou zijn om Johnsons baan over te nemen. -
Gast (28) vermoord in pas geopend Deens hotel: 'Gezochte Nederlander niet bij ons bekend’
De 24-jarige Nederlander die internationaal gezocht wordt voor een moord in een Deens hotel, staat zeer waarschijnlijk op bewakingscamera’s van dat hotel. De beelden zijn overgedragen aan de Deense politie, zegt een woordvoerder van de keten tegen deze site. Het gloednieuwe hotel in hartje Kopenhagen is pas sinds september vorig jaar open voor publiek. ,,Het is een ontzettend heftig incident en we leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer.”
-
Noord-Korea zegt dat virusuitbraak onder controle is
Noord-Korea zegt dat het aantal besmettingen met het coronavirus onder controle is en ‘stabiel afneemt’. Dinsdag (lokale tijd) registreerde het land voor de derde dag op rij minder dan 200.000 nieuwe ‘koortsgevallen’. -
Nieuwe Franse minister meteen beschuldigd van verkrachting
In Frankrijk is voor de derde keer in korte tijd een vooraanstaande politicus in opspraak geraakt wegens (seksueel) geweld. Dit weekend lag Damien Abad onder vuur. Hij is de kersverse minister voor Solidariteit en Gehandicapten, afgelopen vrijdag benoemd. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.