Volledig scherm
De Britse premier Boris Johnson. © AP

Boris Johnson: Tempo brexit-gesprekken moet hoger

De Europese en Britse onderhandelaars zullen in september twee keer per week bijeenkomen om een akkoord te proberen bereiken over de voorwaarden rond het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Daarnaast worden er mogelijk ook nog ‘technische vergaderingen’ aan de agenda toegevoegd. Dat heeft het Britse ministerie dat belast is met de brexit donderdag laten weten.

,,Hoewel mijn gesprekken met de Europese leiders van de afgelopen weken mij hoopvol hebben gestemd over de bereidheid om te praten over alternatieve oplossingen voor de antidemocratische Ierse backstop, is het nu tijd dat beide partijen het tempo opdrijven’’, zei de Britse premier Boris Johnson in een communiqué.

De backstop houdt in dat het volledige Verenigd Koninkrijk in de Europese douane-unie blijft indien er geen betere oplossing wordt gevonden om de herinvoering van grenscontroles tussen het Britse Noord-Ierland en de EU-lidstaat Ierland te vermijden. Johnson wil echter van de backstop af omdat hij vreest dat die vangnetoplossing zijn land voor jaren kan vastketenen aan de douane-unie, en een lid van de douane-unie kan geen eigen vrijhandelsakkoorden sluiten.

,,Extra vergaderingen en gesprekken zijn nodig, willen we voor ons vertrek op 31 oktober nog een overeenkomst bereiken’’, aldus Johnson. De Britse premier heeft in het verleden al verschillende keren gezworen dat Groot-Brittannië op die datum de EU verlaat, of dat nu mét of zonder deal is.

  1. LIVE | Vierde virusdode in Italië, hoogste stijging dodental sinds uitbraak
    Coronavirus

    LIVE | Vierde virusdode in Italië, hoogste stijging dodental sinds uitbraak

    Italië meldt een vierde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Wereldwijd zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.