Bosbranden Gran Canaria breiden zich uit, al zo'n 8000 mensen geëvacueerd

Video en updateBosbranden met vlammen tot wel 50 meter hoog hebben op het Spaanse eiland Gran Canaria geleid tot de evacuatie van zo'n 8000 mensen. Het vuur, dat zich nog steeds uitbreidt, wordt bestreden door 1100 brandweerlieden en 14 watervliegtuigen.   

Dat meldt president Ángel Víctor Torres van de Canarische eilanden. Volgens hem hebben de bosbranden, die zaterdag ontstonden in de gemeente Valleseco, al ruim 3.400 hectare bos in de as gelegd. Volgens lokale brandweerfunctionarissen bemoeilijken enorme vlammen en verraderlijke, draaiende winden de bestrijding van het vuur. De wind blaast (half-)verkoolde stukjes hout de lucht in die daarna elders terechtkomen waardoor nieuwe branden ontstaan.    

De blusvliegtuigen, die met twaalf helikopters het vuur vanuit de lucht bestrijden, vervoeren zo'n 6.00 liter water per toestel. Het scheppen van dat bluswater gebeurt in de baai bij de haven van Las Palmas. De spectaculaire bestrijdingsoperatie van de watervliegtuigen trekt daar veel bekijks van inwoners en toeristen.

Nederlanders 

Het is nog niet bekend of er Nederlanders in het gebied zijn waar de bosbranden woeden. Dat is in het bergachtige binnenland aan de noordkant van het eiland, zo’n 50 kilometer verwijderd van het zuiden. Daar bevinden zich een aantal bij Nederlanders  populaire bestemmingen zoals Maspalomas.   

De Eurocross-alarmcentrale in Leiden zegt nog geen meldingen van Nederlanders te hebben ontvangen. 

 Tejada

Afgelopen weekend moest het zogenoemde Kruis van Tejada, een populaire berglocatie, al worden geëvacueerd. Daarna volgden ook een luxehotel in de buurt en het centrum van Tejeda, een dorp met iets minder dan 2000 inwoners. Het ligt op zo’n 40 kilometer afstand van Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. Of er ook Nederlanders onder de geëvacueerden zijn, is niet bekend.  

Gran Canaria is beroemd om zijn stranden en bergen. Het eiland en de hoofdstad Las Palmas zijn populaire Europese vakantiebestemmingen.

Volledig scherm
Tientallen meters hoge vlammen in de bossen bij Montaña Alta aan de noordkant van het Canarische eiland. © AFP
Volledig scherm
Inwoners van Montana Alta kijken geschrokken toe hoe het vuur zich verspreidt. © AFP
Volledig scherm
Vlammen bereiken El Rincon del Nublo bij Tejeda. © AP
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’