Desi Bouterse bezoekt het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor de opening van een nieuw beddenhuis.
Volledig scherm
Desi Bouterse bezoekt het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor de opening van een nieuw beddenhuis. © Twitter Desi Bouterse

Bouterse lapt eigen coronaregels aan zijn laars

Terwijl heel Suriname in een lockdown zit vanwege het coronavirus, neemt president Desi Bouterse het niet zo nauw met de regels. Bij een bezoek aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo wandelt hij door een volgepakte gang waar verpleegsters hem uitgebreid omhelzen. Een filmpje zorgt voor veel ophef.

Bouterse bezocht het ziekenhuis deze week vanwege de opening van een nieuwe afdeling. Op een filmpje dat de nieuwssite Waterkant publiceert, is te zien dat de president en zijn gevolg in een gang lopen waar iedereen dicht bij elkaar staat. Verpleegsters vliegen de president om zijn nek en maken selfies met hem.

Zijn optreden is opmerkelijk, aangezien in Suriname sinds maart strenge beperkingen gelden om een grote uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Het land sloot de grenzen en er werd een avondklok (vanaf 20.00 uur) ingesteld. Met succes, want het land (600.000 inwoners) telt slechts elf coronabesmettingen en één sterfgeval.

In de aanloop naar de verkiezingen waren massabijeenkomsten verboden. Critici zien het optreden van Bouterse in het ziekenhuis als een verkapte manier van campagne voeren.

Onlangs werden de maatregelen versoepeld. Surinamers mogen tot 23.00 uur naar buiten en ook mogen grotere groepen (tot 50 personen) samenkomen.

Avondklok

Gisteren sprak Bouterse het volk op de staatstelevisie toe over versoepeling van de coronamaatregelen tijdens de verkiezingen, komende maandag. De avondklok wordt zondag en maandag tijdelijk opgeheven.

,,De ogen van de wereld zullen op ons gericht blijven gezien de positieve resultaten die wij tot op heden geboekt hebben’’, zei Bouterse. ,,Wij zullen op basis van de adviezen die voorhanden zijn, maar vooral op basis van gezond verstand, deze verkiezingen zo veilig mogelijk organiseren. Zorgt u dat u uw voorzorgsmaatregelen neemt.’’

Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, minder dan verwacht
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, minder dan verwacht

  Over de hele wereld gingen mensen de afgelopen weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. In Washington waren tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.