Braziliaans President Jair Bolsonaro.
Volledig scherm
Braziliaans President Jair Bolsonaro. © AFP

Braziliaanse president noemt angst voor coronavirus ‘hysterisch’ en wil dagelijks leven weer oppakken

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de angst voor het coronavirus ‘hysterisch’ en wil dat bestuurders de coronamaatregelen in zijn land weer terugdraaien. ,,We moeten terug naar de normale situatie", zei de rechts-populistische president gisteren in een toespraak.

Eerder deed hij het virus af als ‘een fantasie’, vergelijkbaar met een klein griepje, ondanks dat er wereldwijd sinds vorig jaar december meer dan 400.000 mensen besmet raakten en meer dan 18.000 mensen eraan zijn overleden. De uitspraken kwamen Bolsonaro op veel kritiek te staan. In Brazilië zijn meer dan 2.000 mensen besmet, bijna 50 mensen stierven aan de gevolgen van het virus.

Trump

Bolsonaro lijkt dezelfde lijn te volgen als zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Die zei dinsdag dat de Amerikaanse economie rond Pasen, op 12 april, weer moet gaan draaien.

Tijdens de speech van de Braziliaanse president demonstreerden mensen in het hele land tegen zijn uitspraken door op potten en pannen te slaan. Volgens opiniepeilingen is de populariteit van Bolsonaro tijdens de coronacrisis gedaald.

Eerder deze maand ontstond verwarring over de vraag of Bolsonaro zelf besmet was geraakt met het coronavirus en mogelijk zelf de Amerikaanse president Trump had besmet tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. Volgens Braziliaanse media was na een eerste test het nieuwe coronavirus effectief vastgesteld en Fox News meldde dat Bolsonaro’s zoon Eduardo dat nieuws bevestigde. Maar die laatste verklaarde later dat zijn vader toch negatief testte. Trump liet zich ook testen en was naar eigen zeggen niet besmet.

  1. Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Sue (45) en haar 49-jarige echtgenoot Noel Radford uit Groot-Brittannië zijn dit weekend de trotse ouders geworden van hun tweeëntwintigste kind: een meisje dat na een bevalling van circa 10 uur ter wereld kwam. Het grootste en vruchtbaarste gezin van Engeland, wonend in het kuststadje Morecambe, is volgens eigen zeggen superblij met de kerngezonde baby die geheel tegen de zin van de moeder in, in het ziekenhuis werd geboren.
  2. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”