Brazilië laat vliegdekschip vol giftig materiaal zinken in oceaan: ‘Milieuramp dreigt’
UPDATEDe Braziliaanse marine heeft vrijdag een beschadigd vliegdekschip dat vol asbest, verf en andere giftige stoffen zit in de Atlantische Oceaan laten zinken. Milieuactivisten protesteerden al langer tegen de plannen van marine, die beweerde dat er geen alternatief was voor het buiten gebruik gestelde vaartuig. Ook het Openbaar Ministerie en de Braziliaanse milieudienst Ibama waren tegen het afzinken van het vliegdekschip.
Ibama en milieuactivisten stellen dat het zestig jaar oude vliegdekschip ‘São Paulo’ tonnen asbest, zware metalen en andere giftige materialen bevat, die schadelijk zijn voor de voedselketen, ecosystemen en de biodiversiteit in zee. Het dumpen van het giftige schip in de Atlantische Oceaan is volgens hen in strijd met drie internationale milieuverdragen. Milieuorganisatie Robin des Bois noemde het schip zelfs ,,een giftig pakket van 30.000 ton”.
Een rechter gaf vrijdag toestemming voor het tot zinken brengen van het oorlogsschip, ondanks een verzoek van het Openbaar Ministerie om dat niet te doen vanwege de te verwachten milieuschade.
Brazilië kocht het 266 meter lange vliegdekschip in 2000 voor 12 miljoen dollar van Frankrijk, dat het 37 jaar lang had gebruikt. Een Turks bedrijf kocht het schip in 2021 om het te slopen, maar Turkije trok de toestemming in toen het vaartuig de Middellandse Zee naderde. Toen het vervolgens werd teruggebracht naar Brazilië, mocht het daar ook niet aanmeren vanwege de grote milieurisico’s. Daarop nam de Braziliaanse marine de verantwoordelijkheid voor het vaartuig over.
Sindsdien dreef het vliegdekschip doelloos op de golven in de Zuid-Atlantische oceaan, gevangen in een internationaal geschil over de giftige inhoud. Het raakte ook beschadigd, zo zaten er onder meer drie gaten in de romp van het wrak. Nu is het als afval gedumpt in de oceaan. ,,Een milieuramp dreigt”, zeggen milieuorganisaties.
De Braziliaanse marine heeft het oorlogsschip naar een locatie zo’n 350 kilometer van de kust gesleept, waar de oceaan 5000 meter diep is. Dat was volgens de autoriteiten het veiligste gebied om het ‘spookschip’ te laten zinken. Iets anders was gezien het toenemende risico van slepen en het verslechterde drijfvermogen van het schip ,,onmogelijk”, stelde het Braziliaanse ministerie van Defensie.
‘Miljoenen aan staal’
,,We hebben het hier over een enorm schip, dat zowel heel gevaarlijke als heel waardevolle materialen bevat”, stelt Jim Puckett, directeur van de ngo Basel Action Network (BAN). Hij benadrukt dat het vaartuig onder meer heel wat staal bevat, dat kan worden verkocht. ,,Dit schip laten zinken is naast alle milieuoverwegingen ook financieel gezien gewoon niet zinvol voor Brazilië. Miljoenen dollars aan staal kunnen gerecycleerd worden, wat ruimschoots opweegt tegen de kosten van het beheer van de gevaarlijke stoffen”, zegt hij. ,,Ik heb nog nooit zo’n waardevol schip opzettelijk tot zinken zien brengen.”
BAN had de nieuwe linkse president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, opgeroepen om in te grijpen en een beroep te doen op gespecialiseerde firma’s die gevaarlijke stoffen als asbest veilig kunnen verwijderen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Bestuurders internationale bedrijven vrezen in cel te komen als wetsvoorstel wordt aangenomen
Onder internationaal werkende bedrijven is onrust ontstaan over een wetsvoorstel dat regelt dat ze in de toekomst ook in het buitenland ‘fatsoenlijk zaken moeten doen’. Dit om misstanden zoals kinderarbeid en milieuvervuiling te voorkomen. -
Prominente politica in Tanzania wil homo’s laten castreren
De vooraanstaande Tanzaniaanse politica Mary Chatanda heeft zich zondag sterk gemaakt voor de castratie van seksueel actieve homo’s. De voorzitster van de vrouwenvleugel van regeringspartij CCM (Revolutionaire Staatspartij) deed haar huiveringwekkende voorstel tijdens festiviteiten ter gelegenheid van het ambtsjubileum van Samia Suluhu Hassan, de eerste vrouwelijke president van het Oost-Afrikaanse land. Zij volgde twee jaar geleden John Magufuli op na diens overlijden. -
PREMIUMWAT DOET JOUW GEMEENTE?
Na onrust gaat omstreden rubber langzaam in de ban: ‘Gemeenten kiezen door milieu, clubs door geld’
Het aantal kunstgrasvelden met het omstreden rubbergranulaat als toplaag neemt mondjesmaat af. Terwijl zes jaar geleden de ophef groot was, omdat de korrels het milieu schaden en mogelijk ook de gezondheid van sporters. ,,Wie er nu nog voor kiest, leeft onder een steen.”
-
Servië en Kosovo achter EU-plan om banden te normaliseren
Servië en Kosovo hebben ingestemd met een door de Europese Unie opgesteld plan dat de banden tussen de twee landen moet normaliseren. EU-buitenlandchef Josep Borrell liet dat zaterdagavond na twaalf uur onderhandelen weten. Wel zijn er nog onenigheden tussen de partijen, waarschuwde hij daarbij. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Nederland steekt 10 miljoen euro extra in wederopbouw Turkije
Het kabinet geeft 10 miljoen euro extra uit aan de wederopbouw van Turkije, dat zwaar is getroffen door aardbevingen. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt dit bekend tijdens een donorconferentie voor Turkije en Syrië in Brussel.