Premier Boris Johnson op 3 april.
Volledig scherm
Premier Boris Johnson op 3 april. © TWITTER/BORISJOHNSON via REUTERS

Britse premier Boris Johnson kan weer rechtop zitten in bed op intensive care

updateDe Britse premier Boris Johnson heeft een tweede nacht doorgebracht op de intensive care en is in een stabiele toestand, nadat hij zuurstofondersteuning had gekregen na complicaties van het coronavirus. 

,,De premier is in een stabiele toestand, hij voelt zich goed en heeft een goed humeur’’,  verklaarde onderminister van Volksgezondheid Edward Argar tegenover Sky News.  Volgens de Britse minister van Financiën Rishi Sunak kan Johnson inmiddels weer rechtop in zijn ic-bed zitten.

Johnson, die bijna twee weken geleden positief testte op het coronavirus, werd zondagavond in een ziekenhuis in Londen opgenomen omdat hij aanhoudend hoge koorts had en hoestte. Zijn toestand verslechterde maandag en hij werd met spoed naar een intensivecareafdeling gebracht.

De 55-jarige Britse leider kreeg zuurstofondersteuning, maar ligt niet aan een beademingsapparaat. Zijn aangewezen plaatsvervanger, minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, zei dat hij binnenkort weer aan het roer zou staan.

Johnson kreeg elf dagen geleden last van coronasymptomen en deed de afgelopen anderhalve week vrij nonchalant over zijn toestand. In videoboodschappen aan het volk sprak hij over ‘milde symptomen’, die later ‘hardnekkig’ bleken, maar dat hij ‘gewoon doorwerkte’. Ook toen hij op zondagavond werd overgebracht naar het St. Thomas Hospital in Londen bleef de toon van zijn woordvoerder vergelijkbaar. Ook die stap was een voorzorgsmaatregel, Johnson zou onderworpen worden aan wat routineonderzoeken: niks aan de hand.