Britten krijgen bonus van 418 euro per maand voor opvang Oekraïner
Britten die hun huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen krijgen een bonus van 350 pond (418 euro) per maand, heeft minister van Huisvesting Michael Gove volgens Britse media aangekondigd. De minister omschrijft de vergoeding als een ‘bedankje van de overheid.’ Voor Nederlanders zit zo'n compensatie er hoogstwaarschijnlijk niet in.
Gove roept op tot ‘een nationale inspanning’ voor mensen die zich in een wanhopige situatie bevinden. ,,De crisis in Oekraïne heeft gezorgd voor een schokgolf in de wereld, aangezien honderdduizenden onschuldige mensen gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten en alles achter te laten wat ze kennen en liefhebben”, aldus de minister.
Om voor de bonus in aanmerking te komen geldt wel dat de Britten de Oekraïners minimaal een half jaar onderdak moeten bieden en dat ze in ruil daarvoor geen huur mogen vragen. Daarnaast moeten ze kunnen aantonen dat de woonruimte die ze aanbieden aan bepaalde eisen voldoet en de overheid kan controleren of ze in het bezit zijn van een strafblad.
Veel kritiek
De Britse regering heeft de afgelopen weken veel kritiek ontvangen vanwege de aanpak van de vluchtelingencrisis in het land. Zo moesten Oekraïense vluchtelingen door bureaucratische rompslomp rond het visumproces lang wachten voordat ze geholpen werden. Maar ook deze bonus leidt tot kritiek, omdat veel vluchtelingen vaak getraumatiseerd en gedesoriënteerd zijn. Critici stellen dat deze slachtoffers van de oorlog niet zomaar bij mensen thuis geplaatst kunnen worden zonder deskundige hulp.
Oekraïners mogen alleen met een visum het Verenigd Koninkrijk in. Dat kunnen ze krijgen als ze familie of een zogeheten referent in het land hebben. Om de verwerking van de aanvragen te versnellen, moeten sinds donderdag alleen Oekraïners zonder paspoort nog naar een speciaal visumkantoor. Vluchtelingen met paspoorten mogen hun verzoek nu ook online indienen.
Via het ‘Homes for Ukraine’-plan kunnen Oekraïners die niemand in Groot-Brittannië kennen toch een sponsor toegewezen krijgen, waardoor ze in het land mogen blijven. De Britse regering verwacht dat de regeling maximaal drie jaar nodig zal zijn.
11.000 vrijwilligers
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is er geen sprake van dat een dergelijke regeling ook in Nederland wordt ingevoerd. Wel wordt er gekeken naar een leefgeldvergoeding voor vluchtelingen en of het opvangen van vluchtelingen door mensen met een uitkering geen negatieve invloed op die uitkering heeft.
De hulpbereidheid van Nederlanders is ook zonder vergoeding groot. VluchtelingenWerk liet gisteren weten dat zich de afgelopen twee weken meer dan 11.000 vrijwilligers bij hen hebben gemeld. ,,Gesprekken over hoe de particuliere opvang vorm gaat krijgen, lopen nog. Of een vergoeding daarbij ook een gespreksonderwerp is, weet ik op dit moment niet. Aan enthousiasme ontbreekt het in ieder geval niet in Nederland’’, laat een woordvoerder weten.
Moeizaam
De opvang verloopt desalniettemin ook in Nederland moeizaam. Zo’n 35.000 Nederlanders hebben zich inmiddels aangemeld als gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen, maar hun opvangplekken blijven voorlopig nog ongebruikt. Overheid en particuliere organisaties wijzen naar elkaar voor het opvullen van die plekken.
Een woordvoerder van het Rode Kruis laat weten dat het ‘niet de vraag is of, maar wanneer’ deze particuliere opvangplekken nodig zijn. ,,De particuliere opvang is een noodgreep als alle andere plekken vol zitten. Gezien de enorme vluchtelingenstroom zal dat zeker gebeuren.’’
Oekraïners die zich bij een gemeente of aan de landsgrenzen melden, worden via het ‘knooppunt coördinatie en informatie Oekraïne’ over de locaties verdeeld. Veel van deze vluchtelingen worden opgevangen door gemeenten, die kiezen vaak voor grote opvangplekken zoals sporthallen. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er nu achtduizend plekken. ,,En daarvoor hebben zich inmiddels drieduizend vluchtelingen gemeld”, aldus een woordvoerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tientallen mensen omgekomen door zinken boten bij Tunesië
Ongeveer dertig mensen zijn om het leven gekomen doordat twee bootjes zijn gezonken voor de kust van Tunesië. De boten zonken uren na elkaar. Bij de eerste kwamen zeker negentien mensen om het leven en bij de tweede zeker tien. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Paus Franciscus (86) in ziekenhuis met luchtweginfectie, geen corona
Paus Franciscus (86), die toch al kwakkelt met zijn gezondheid, ligt in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Het hoofd van de katholieke kerk moet er een paar dagen blijven, aldus het Vaticaan. Hij heeft geen corona. Franciscus klaagde de afgelopen dagen over problemen bij het ademen. -
PREMIUMmet video
Israël beleeft één van de zwaarste crises uit geschiedenis: ‘Premier speelt gevaarlijk spel’
Israël beleeft één van de zwaarste crises uit zijn geschiedenis. Het omstreden wetsvoorstel om onder meer de macht van het hooggerechtshof uit te kleden, zorgt voor barsten in de nationale eenheid van het land. ,,Het verzet tegen de regering biedt ook hoop.’’ -
Amerikaanse toerist duikt van 12 meter hoge klif in zee en belandt op rotsen
Wat een spectaculaire duik moest worden, is voor een 26-jarige toerist in Mallorca fataal afgelopen. De man dook vanuit het niets, voor de ogen van zijn vriendin, van een 12 meter hoge klif in zee. Hij misrekende zich echter en belandde op de rotsen.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Met video
Dodelijke brand in Mexicaanse migrantenopvang: ‘Bewakers zagen rook, maar liepen weg’
Bij de grote brand in een detentiecentrum van de Mexicaanse immigratiedienst in Ciudad Juárez zagen bewakers het vuur wel, maar hebben de migranten niet bevrijd uit hun cel. Dat is te zien op een video. Er kwamen maandag zeker 38 mensen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. De regering van El Salvador, waar een deel van de slachtoffers vandaan kwam, is woest. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.