Volledig scherm
Op de kleding staat het beeldmerk van de brandweer, waardoor doorverkopen geen optie is. © Shutterstock

Brusselse brandweer kocht ‘groot’ in: 400 pakken in maten 6XL en 7XL gaan bij het vuil

De Brusselse brandweer gooit volgende week een heleboel nieuwe brandweerkledij weg, vooral brandweerpakken in uitzonderlijk grote maten. De oversized pakken liggen al 12 jaar grotendeels ongebruikt op de plank. Verkopen kan niet, omdat het logo van de Brusselse spuitgasten op de brandwerende kleding staat. 

Volgens Walter Derieuw van de Brusselse brandweer is de kleding in de loop der jaren opgestapeld en kan deze niet worden doorverkocht omdat het beeldmerk van de DBDMH, zoals de dienst heet, op de achterkant gedrukt is. Onder de pakken zitten weinig courante maten als 6- en 7XL. De pakken liggen sinds de aankoop, zo'n 10 à 12 jaar terug, ongebruikt in de kast.

De brandweer heeft nu genoeg van de door bijna niemand gedragen pakken en wil de ruimte waar ze worden opgeslagen leegmaken. Naar schatting 400 kilo kleding in erg grote maten wordt weggegooid. In de plaatselijke politiek is eerder al kritiek geweest op het aankoopbeleid van de brandbestrijders. Door personeelstekort zou er, volgens bronnen binnen de dienst, al jaren nauwelijks sprake zijn van ‘gericht beheer’.

‘Buiten alle proporties’

Voor Brussels parlementslid voor N-VA Mathias Vanden Borre illustreert dit jaren van wanbeleid. ,,Dit is buiten alle proportie, zeker in budgettair moeilijke tijden”, zegt de politicus.  ,,Het toont aan dat het aankoopbeleid bij de Brusselse brandweer al jarenlang misloopt en dat er bijzonder weinig politieke controle wordt uitgeoefend.’’ Vanden Borre vreest dat er ‘nog meer lijken uit de (kleding)kast zullen vallen.’’

Volgens Derieuw werd er vroeger groot ingekocht bij de brandweer, zowel in aantallen als maten. Het ontbrak vaak aan inventarislijsten van materieel en kleding. Inmiddels is men overgeschakeld op een ander voorraadsysteem, waardoor wordt ingekocht naar behoefte. Ongebruikelijke maten blijven daardoor niet liggen. Ook wordt er gekeken naar vormen van hergebruik, zegt hij tegen Het Laatste Nieuws.