Brusselse daklozen kunnen de komende dagen rekenen op speciale kartonnen schuilplaatsen.
Volledig scherm
Brusselse daklozen kunnen de komende dagen rekenen op speciale kartonnen schuilplaatsen. © Belga

Brusselse daklozen krijgen tentjes van karton

Brusselse daklozen kunnen de komende dagen rekenen op speciale kartonnen schuilplaatsen. Ontworpen volgens de origami-principes zijn ze opvouwbaar als een accordeon en draagbaar als een rugzak. De schuilplaatsen hebben bovendien het voordeel dat ze - in tegenstelling tot tenten - getolereerd worden door de politie.

In een gevangenis worden de kartonnen tentjes gebouwd.
Volledig scherm
In een gevangenis worden de kartonnen tentjes gebouwd. © Belga

Xavier Van der Stappen, voorzitter van Cultures et Communications, ontvouwde gisteren het initiatief op een persconferentie in het Brusselse Noordstation. ,,In Brussel leven 2.600 mensen op straat, dat is nog zonder de vluchtelingen meegerekend. In de 21ste eeuw en in een van de welvarendste landen van de wereld is dit moeilijk te aanvaarden'', benadrukte hij.

De schuilplaatsen zijn licht, opvouwbaar en bieden een goede bescherming tegen de kou, verzekert Van der Stappen. Ze worden gemaakt in de gevangenis van het Belgische Lantin en zijn gemaakt van gerecycled karton. 

Na een test van een prototype door daklozen, werden met eigen middelen een twintigtal van deze orig-amis gemaakt. Dankzij de testfase wordt nog geschaafd aan het onderkomen: zo wordt de grootte verminderd en is gezorgd voor een tweede ingang.

Tweede fase

Binnenkort start een tweede productie. Als ze worden goed gekeurd door de daklozen, hoopt Van der Stappen volgend jaar honderden van deze orig-amis te produceren. 

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”