De toenmalige president Barack Obama onderscheidt Jospeph Lowery met de Presidential Medal of Freedom. Foto uit 2009.
Volledig scherm
De toenmalige president Barack Obama onderscheidt Jospeph Lowery met de Presidential Medal of Freedom. Foto uit 2009. © AP

Burgerrechtenactivist Joseph Lowery (98) overleden

De Amerikaanse Civil Rights Movement-leider en dominee Joseph Lowery is gisteren op 98-jarige leeftijd overleden. De zwarte burgerrechtenactivist stierf in zijn huis in Atlanta, meldt CNN.

Lowery stond samen met Martin Luther King Jr. en anderen in 1957 aan de wieg van burgerrechtenorganisatie Southern Christian Leadership Conference. Van 1977 tot 1997 was hij voorzitter van de organisatie, die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen raciale segregatie in de VS.

In 2009 werd Lowery door president Barack Obama onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, een van de hoogste onderscheidingen in de Verenigde Staten. Ook had Lowery dat jaar gesproken op de inauguratie van Obama.

Joseph Lowery in 1972.
Volledig scherm
Joseph Lowery in 1972. © AP
Joseph Lowery in 2013.
Volledig scherm
Joseph Lowery in 2013. © AP
Joseph Lowery in 2017.
Volledig scherm
Joseph Lowery in 2017. © AP
  1. Duitser nieuwe verdachte in verdwijningszaak Madeleine McCann: ‘We gaan ervan uit dat ze dood is’
    video / update

    Duitser nieuwe verdachte in verdwij­nings­zaak Madeleine McCann: ‘We gaan ervan uit dat ze dood is’

    Er is een nieuwe verdachte in de vermissingszaak van Madeleine McCann, het Britse meisje dat in 2007 verdween uit een appartement in Portugal. Het gaat om een 43-jarige Duitser, die voor een verkrachting van een Amerikaanse vrouw in Portugal een celstraf uitzit in Duitsland. ,,We gaan er vanuit dat ze dood is”, zei de Duitse aanklager vanmiddag in een persconferentie.