Burgers door straatgevechten nog steeds klem in schuilkelder theater Marioepol
De evacuatie van slachtoffers uit het gebombardeerde theater in de Oekraïense havenstad Marioepol loopt vertraging op doordat er in de stad straatgevechten zijn uitgebroken, aldus de burgemeester van Marioepol zaterdag tegen de Britse omroep BBC.
Meer dan 80 procent van de gebouwen in Marioepol zou inmiddels zijn beschadigd of geheel verwoest zijn. Een van die gebouwen is het theater in het centrum van de stad. Daar schuilden zo’n duizend Oekraïners in de kelder toen het door de Russen werd gebombardeerd. Burgemeester Vadim Bojtsjenko zegt dat reddingsteams alleen puin kunnen ruimen en mensen kunnen bevrijden op de momenten dat de gevechten even afnemen. ,,Er zijn tanks en er wordt met artillerie en verschillende soorten wapens geschoten in het gebied. Onze strijdkrachten doen alles om stand te houden, maar er zijn veel meer troepen van de vijand dan van ons”, aldus Bojtsjenko.
Oekraïense autoriteiten meldden vrijdagavond dat er geen doden zouden zijn gevallen bij het bombardement van het theater, maar president Volodimir Zelenski kwam daar in zijn nachtelijke videoboodschap op terug: hij zei dat er nog geen informatie is over hoeveel mensen zijn omgekomen bij het bombardement. Wel vertelde hij dat zo’n 130 mensen zijn gered. Hoeveel mensen de afgelopen 24 uur zijn bevrijd is volgens de burgemeester nog onduidelijk.
Eén persoon raakte voor zover bekend zwaargewond bij de luchtaanval. De schuilkelder onder het gebouw was een trefpunt voor burgers die bescherming zochten. Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor het bombardement. Facebook heeft woensdag verschillende berichten van de Russische overheid verwijderd. Daarin werd ten onrechte beweerd dat de bombardementen op een kraamkliniek, ook in Marioepol, nooit hadden plaatsgevonden. Deze onjuiste informatie werd onder meer gedeeld op het account van de Russische ambassade en een ministerie. Soortgelijke berichten gaan rond op Twitter en Telegram.
Het Russische leger treedt hier hard op omdat de stad, volgens de Russische staatsmedia, een bolwerk zou zijn van fascisten en neo-nazi's. Marioepol huisvest het beruchte Azovbataljon dat in de strijd in de regio Donbas actief was tegen pro-Russische separatisten. Daarbij zouden oorlogsmisdaden zijn begaan. Het Azovbataljon, dat is voortgekomen uit racistische voetbalhooligans van de club FC Metalist Charkov, gebruikt nazisymbolen als logo's. Een woordvoerder zei in 2015 dat een vijfde van de leden van het ongeveer duizend man sterke bataljon uit neonazi's bestaat.
Omsingeling
In Marioepol schuilen zo’n 350.000 mensen voor het oorlogsgeweld. Zij zitten door de omsingeling vast in de havenstad zonder elektriciteit, gas en water. De afgelopen dagen zijn wel tienduizenden inwoners via humanitaire corridors geëvacueerd naar Zaporizja, een stad die iets westelijker ligt in Oekraïne, maar ook onder vuur wordt genomen door de Russen.
Rusland is volgens meldingen van het persbureau RIA Novosti bereid niet alleen burgers maar ook de ‘extremistische nationalisten’ met een vrijgeleide uit Marioepol te laten vertrekken. Volgens het persbureau spreken de Oekraïense verdedigers van de belegerde havenstad Marioepol met de hoofdstad Kiev over een aftocht. Volgens Rusland begrijpen de ‘neo-nazi’s’ in de stad dat hun positie zonder verdere versterkingen hopeloos is geworden.
Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, kolonel Michail Mizintsjev, zijn er al enkele dagen gesprekken gaande. De verdedigers van Marioepol weten volgens hem dat ,,de toestand hopeloos is en de centrale regering in Kiev weet dat ze niet kan helpen”. Volgens Mizintsjev was het de bedoeling de burgerbevolking als menselijk schild te gebruiken om een massale Russische aanval op de stad te voorkomen.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Italië legt vluchtelingenschip van Banksy aan de ketting
De Louise Michel, het reddingsschip gefinancierd door de anonieme Engelse kunstenaar Banksy, is door de Italiaanse autoriteiten aan de ketting gelegd. Het schip zou te veel reddingsacties hebben uitgevoerd en mag de haven van Lampedusa niet verlaten. -
met video
Juridische hervorming die Israël in tweeën splijt uitgesteld
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen uit. Dat zei hij maandagavond in een toespraak na een van de grootste straatprotesten in de geschiedenis van het land. Daarmee luistert hij naar de heersende onvrede en worden de omstreden plannen even op pauze gezet.
-
PREMIUM
Kinderen en vrouwen al jaren vast in IS-kamp: ‘Ze moeten hier weg’
Veel overheden weten niet wat ze moeten doen met landgenoten die verdacht worden van banden met IS. In een Syrisch kamp wachten nog altijd meer dan tweeduizend vrouwen en kinderen op repatriëring. Save the Children runt er een project. -
-
-
In het verwoeste Marioepol liggen de lijken op straat: ‘De stad is eigenlijk dood’
Marioepol ligt in een wurggreep van Russische troepen. Duizenden inwoners proberen de belegerde en verwoeste stad te ontvluchten. Zo bereiken de horrorverhalen de buitenwereld. -
Met video
Dodelijke brand in Mexicaanse migrantenopvang: ‘Bewakers zagen rook, maar liepen weg’
Bij de grote brand in een detentiecentrum van de Mexicaanse immigratiedienst in Ciudad Juárez zagen bewakers het vuur wel, maar hebben de migranten niet bevrijd uit hun cel. Dat is te zien op een video. Er kwamen maandag zeker 38 mensen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. De regering van El Salvador, waar een deel van de slachtoffers vandaan kwam, is woest.