Volledig scherm
Rahaf Mohammed Alqunun (rechts). © AP

Canadese premier bevestigt asiel voor gevluchte Saoedische tiener

UpdateDe Saoedische tiener die zichzelf in Thailand had verschanst, uit angst voor haar familie, is vertrokken uit het Aziatische land. Volgens de Thaise immigratiedienst gaat de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun met een vliegtuig naar Seoul in Zuid-Korea om daar over te stappen op een vlucht naar Toronto in Canada. De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat het meisje asiel krijgt in zijn land. 

Het meisje zou Thailand rond half twaalf 's avonds (half zes 's avonds Nederlandse tijd) hebben verlaten. Volgens de autoriteiten in het land krijgt ze in Canada asiel. Premier Trudeau heeft dat zojuist bevestigd.

,,Het was haar wens naar Canada te gaan’', zei de chef van de Thaise immigratiedienst Surachate Hakparn tijdens een persconferentie. ,,Ze blijft bovendien weigeren haar vader en broer te ontmoeten. Die vliegen vrijdagavond terug naar huis. Ze zijn teleurgesteld.’'

Hotelkamer

Volledig scherm
Rahaf Mohammed al-Qunun. © REUTERS

Rahaf was in Koeweit op een vliegtuig richting Australië gestapt. Ze zei dat ze de islam had afgezworen, waar in Saoedi-Arabië de doodstraf op staat, en dat ze werd mishandeld door haar familie. Bij een overstap in Thailand werd ze tegengehouden. De autoriteiten wilden haar terugsturen, maar ze barricadeerde zichzelf in een hotelkamer en sloeg alarm via Twitter.  Ze vroeg onder meer Canada en Australië om haar te helpen en asiel te bieden.

De twitterstorm werkte. Ze kreeg wereldwijd aandacht en voorkwam daarmee dat ze zou worden teruggestuurd.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.