Volledig scherm
Carles Puigdemont praat met de media in Brussel. © REUTERS

Catalaanse oud-premier meldt zich bij Belgische politie, maar geeft zich niet over

De voortvluchtige Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont heeft zich bij een Belgische onderzoeksrechter gemeld en laten weten zich niet over te geven aan de Spaanse justitie.

Brussel heeft al voor de derde keer een Europees verzoek uit Madrid ontvangen om Puigdemont snel over te leveren. De vorige twee keer, in 2017 en in 2018, strandden de verzoeken als gevolg van juridisch getouwtrek, onder meer over de voorwaarden van overlevering.

Puigdemont was in 2017 een van de belangrijkste separatistische leiders die een illegaal referendum organiseerden, waarbij voornamelijk separatisten kwamen stemmen. 40 procent van de Catalaanse stemgerechtigden bracht een stem uit en Puigdemont riep enige tijd later de onafhankelijkheid uit.

Naar België gevlucht

Dit bracht Madrid ertoe het bestuur in Catalonië enige tijd over te nemen en om Puigdemont aan te houden. Puigdemont vluchtte naar België, waar hij zich vestigde in een villa in Waterloo. Vorig jaar werd de Catalaan opgepakt in Duitsland. In juli 2018 trok Madrid het arrestatiebevel tegen hem in, omdat de Duitsers hem toen niet wilden uitleveren wegens hoogverraad.

Afgelopen week heeft de Spaanse justitie het Europese arrestatiebevel tegen de oud-premier opnieuw uitgevaardigd. Het opnieuw uitvaardigden van het arrestatiebevel volgt, zoals verwacht, op een uitspraak van de rechter in Madrid. Die heeft mensen rond Puigdemont en de mislukte afscheiding, onder wie diens voormalige vicepremier Oriol Junqueras,  tot lange celstraffen veroordeeld.

De beroemdste kerk in aanbouw, de Sagrada Familia in Barcelona, is als gevolg van de vele betogingen in de stad voor het publiek gesloten. Het is een van de bekendste toeristische trekpleisters van het land. Dichtbij de basiliek, die in 2026 moet zijn voltooid, verzamelen zich betogers. Er staat in het centrum een massale samenkomst van separatisten gepland vanaf 17.00 uur.

 1. Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

  Duitsland legt groot onder­gronds bankiers­sys­teem plat, ook huiszoekin­gen in Nederland

  In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren.
 2. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 1. Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.
 2. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.