Volledig scherm
De separatisten Jordi Sanchez (midden) en Oriol Junqueras (rechts) lopen het Spaanse parlement binnen. © Getty Images

Catalaanse separatisten mogen cel uit voor beëdiging in Spaans parlement

Vijf gedetineerde Catalaanse politici die parlementszetels hebben bemachtigd, mochten vandaag even de gevangenis verlaten. De mannen kunnen zo worden beëdigd als volksvertegenwoordigers.

Bij de verkiezingen op 28 april veroverden Oriol Junqueras, oud-vicepremier van de regio Catalonië, Josep Rull, Jordi Turull en Jordi Sànchez een zetel in het Spaanse lagerhuis, het Congres van Afgevaardigden. Raül Romeva werd gekozen als senator.

De mannen worden vervolgd vanwege hun betrokkenheid bij het uitroepen van de onafhankelijkheid in Catalonië in oktober 2017. ,,Ze willen ons monddood maken en marginaliseren, maar via de stembus hebben we onze stem teruggekregen”, schreef Junqueras eerder vanuit de gevangenis.

Trouw zweren

De Catalanen zijn vanuit de gevangenis met politievoertuigen naar de twee huizen van het parlement gebracht. Daar moeten ze trouw zweren aan de Spaanse grondwet. Rechtse partijen hebben al aangekondigd te willen voorkomen dat de Catalanen daadwerkelijk aan de slag gaan als parlementariërs.

De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont verblijft sinds het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië van oktober 2017 in België. Hij werd opgepakt door Duitsland, toen hij in 2018 met de auto via Denemarken naar België reisde. De Duitsers wilden hem uitleveren aan Spanje, maar slechts wegens misbruik van overheidsgeld.

Europese verkiezingen

Spanje trok daarop het internationale aanhoudingsbevel in, waarna Puigdemont vrij was om te gaan en staan waar hij wil. Alleen in Spanje zelf wordt hij binnenkomst opgepakt. Vanuit België blijft hij echter strijden voor een onafhankelijk Catalonië. Hij geeft lezingen en stelde zich kandidaat voor de Europese verkiezingen.

De Spaanse kiescommissie besliste vorige maand echter dat Puigdemont geen kandidaat mag zijn bij de stembusgang later deze maand. De Catalaan ging bij verschillende juridische instanties in beroep. En met succes. Het Spaanse hooggerechtshof gaf hem gelijk. De rechtbank in Madrid moet de knoop nu doorhakken.

  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.