Onderzoek bij de truck waarin 39 dode Vietnamezen werden gevonden.
Volledig scherm
Onderzoek bij de truck waarin 39 dode Vietnamezen werden gevonden. © AFP

Chauffeur Britse koeltruck erkent schuld na vondst dode Vietnamezen

De chauffeur van de koeltruck waarin eind vorig jaar tientallen Vietnamezen dood werden aangetroffen, heeft zich schuldig verklaard aan 39 aanklachten van doodslag en mensensmokkel. De 25-jarige Maurice Robinson uit Noord-Ierland hangt nu een jarenlange celstraf boven het hoofd. Een tweede chauffeur verklaarde zichzelf vandaag tijdens een hoorzitting niet schuldig.

Volgens de aanklagers maakt de 25-jarige chauffeur deel uit van ‘een wereldwijde ring van mensensmokkelaars’ die betrokken zijn bij ‘het vervoeren van grote aantallen illegale immigranten naar het Verenigd Koninkrijk’. 

Beruchte vrachtwagen

De beruchte vrachtwagen werd ontdekt op een industrieterrein in de plaats Grays, ten oosten van Londen, en was via het Belgische Zeebrugge naar Engeland gekomen. De chauffeur van de truck werd direct gearresteerd.

In de container lagen 39 lichamen. Het ging voornamelijk om Vietnamezen. Na uren in de container stierven ze aan de gevolgen van onderkoeling en zuurstofgebrek.

‘Mam, ik hou van je’

Een van de vrouwelijke slachtoffers stuurde vanuit de koeltruck nog een tekstbericht aan haar moeder. ,,Het spijt me, mam. Mijn reis zal niet slagen. Mam, ik hou zo veel van je. Ik sterf omdat ik geen adem krijg.’’

In de zaak is nog zeker één andere verdachte, die door justitie is beschuldigd van mensenhandel.