Volledig scherm
Meng Wanzhou © REUTERS

China roept VS-ambassadeur op matje vanwege arrestatie topvrouw Huawei

China heeft de Amerikaanse ambassadeur zondag op het matje opgeroepen voor een ‘krachtig protest’ tegen de arrestatie in Canada van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. De Verenigde Staten hebben om haar uitlevering gevraagd, maar Peking wil dat de VS het arrestatiebevel intrekken.

Amerika wil Meng, de financieel directeur van het techbedrijf, berechten voor fraude. Ze zou SkyCom, een onofficieel dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran. Daarmee overtrad ze een handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld en misleidde ze Amerikaanse banken, aldus Washington. Ze werd afgelopen woensdag opgepakt in Canada, op verzoek van de VS.

Telecomgigant Huawei is na Samsung de grootste telefoonverkoper ter wereld. Huawei zegt dat het dagelijks met de overheid van de Verenigde Staten contact heeft, om ervoor te zorgen dat er geen sancties worden geschonden of regels worden gebroken. China neemt de zaak hoog op en sluit verdere maatregelen niet uit. 

Meng zelf heeft, volgens rechtbankdocumenten, last van een extreem hoge bloeddruk en maakt zich zorgen over haar gezondheid. Na haar aanhouding moest ze naar het ziekenhuis vanwege haar bloeddruk. Ze wil daarom op borgtocht vrijkomen. Meng heeft toegezegd dan in Vancouver te blijven om haar gelijk aan te tonen. Ze heeft nauwe banden met de stad, zegt ze. De echtgenoot van Meng en hun kind willen dan ook in Canada blijven, om Meng te steunen.