Volledig scherm
De vlag van Hongkong met op de achtergrond de haven. © AP

China weigert Amerikaanse oorlogsschepen toegang tot haven Hongkong

Net nadat China en de VS hadden laten weten weer om de tafel te gaan zitten over hun slepende handelsconflict, heeft de Chinese regering het verzoek van twee Amerikaanse oorlogsschepen geweigerd om aan te leggen in de haven van Hongkong. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De USS Green Bay en de USS Lake Erie hadden ‘in de loop van de komende weken’ Hongkong moeten aandoen. Verdere details worden niet gegeven. De Amerikanen verwijzen voor meer informatie naar China.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had dinsdagmorgen plaatselijke tijd in New York nog een ontmoeting met de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi.

De verhouding tussen de twee economische grootmachten is de laatste tijd erg gespannen, onder meer als gevolg van de bittere handelsstrijd. Daarnaast is er in China onvrede over een ontmoeting van een Amerikaanse diplomaat met de activisten in Hongkong. De ontmoeting werd door China bekritiseerd als een ‘ongepaste inmenging’.

In Hongkong zijn op dit moment hevige demonstraties gaande. Burgers protesteren tegen Chinese inmenging in Hongkong, dat officieel deel uitmaakt van China, maar een onafhankelijk bestuur heeft.

  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.