Volledig scherm
De Amerikaanse CIA-directeur Mike Pompeo (links) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © AP

'CIA-baas Pompeo had geheime ontmoeting met Kim Jong-un'

De Amerikaanse CIA-directeur Mike Pompeo heeft in het geheim een ontmoeting gehad met Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea. Dat melden verschillende Amerikaanse media dinsdagnacht. Tijdens de ontmoeting, die plaatshad in het paasweekend, werd gesproken over een mogelijk top tussen de Noord-Koreaanse leider en de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens persbureau AP reisde Pompeo naar Noord-Korea. Pompeo is de hoogstgeplaatste Amerikaanse functionaris die ooit Kim Jong-un heeft ontmoet. De CIA-baas is de voornaamste kandidaat om de ontslagen Rex Tillerson op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken.

Pompeo moest polsen of het regime in Pyongyang serieus het gesprek met Trump wil aangaan. Volgens hem is dat het geval, maar het land heeft verder nog geen voorbereidingen getroffen om op een van de beoogde locaties een top te houden.

Het nieuws van de uiterst uitzonderlijke ontmoeting komt nadat Trump dinsdag al te kennen had gegeven dat er contacten ‘op het hoogste niveau’ waren geweest met Kim Jong-un. Er was even verwarring toen hij leek te suggereren dat hij zelf de Noord-Koreaanse leider had ontmoet. Naar nu blijkt, zullen de twee elkaar pas ontmoeten op de top die wordt voorbereid. Trump zegt dat er nog een keuze gemaakt moet worden uit vijf locaties voor de ontmoeting, de Verenigde Staten is geen optie. ,,Ik denk dat er een grote kans is dat we dit wereldprobleem gaan oplossen.”