‘Cowboyduif’ met op kop geplakt hoedje in Las Vegas overleden aan lijmvergiftiging

Billie the Pidge, één van de drie duiven die sinds begin december in de Amerikaanse gokstad Las Vegas werden gespot met een op hun kopje vastgelijmd cowboyhoedje, is overleden. Dat heeft de lokale dierenbeschermingsorganisatie Lofty Hopes bekendgemaakt. Oorzaak van de plotselinge dood is zeer waarschijnlijk vergiftiging door het ijzersterke plakmiddel. ,,Duiven hebben een erg kwetsbaar ademhalingssysteem”, aldus de organisatie die spreekt van ernstige dierenmishandeling.

De duif in kwestie zat al een paar dagen in een vogelopvang, omdat de vogel in verzwakte toestand op straat was gezien. Bij Billie the Pidge werden recent nog een paar tenen geamputeerd, omdat die ernstig beschadigd raakten door stukjes ijzerdraad rond de poten. Maar dat leidde niet tot de dood. 

,,Vermoedelijk is er meer fout gegaan’, meldt de belangenclub op Instagram. ,,Het hoedje heeft deze vogel ernstig belemmerd bij het schoonmaken van zijn koop door soortgenoten. Duiven zijn de hele dag bezig elkaar met de snavel te pikken en reinigen. Maar dat kon bij Billy niet meer goed omdat het hoofddekseltje in de weg zat.”

Nu Billie the Pidge er niet meer is, zoekt Lofty Hopes naar nog twee andere duiven met soortgelijke hoedjes die in Las Vegas de bijnamen Cluck Norris en Coo-lamity Jane hebben gekregen. Gevreesd wordt dat ook die dieren snel zullen sterven aan lijmvergiftiging. 

Waar de dieren - en vooral hun hoofddeksels - vandaan komen, is nog onduidelijk. Al wijzen sommigen in de richting van medewerkers van het evenement National Finals Rodeo dat in december de stad aandeed. Lokken van de ‘cowboyduiven’ bleek de afgelopen tijd uitermate lastig omdat ze veel te eten kregen van nieuwsgierige passanten. 

Volledig scherm
Billie © Instagram