David en Kela Wilmots uit Wuhan konden nog vertrekken voor hun al langer geplande vakantie in Vietnam
Volledig scherm
PREMIUM
David en Kela Wilmots uit Wuhan konden nog vertrekken voor hun al langer geplande vakantie in Vietnam © David Wilmots

David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

De Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, is onder quarantaine gesteld. De elf miljoen inwoners kunnen geen veerboten of vliegtuigen meer gebruiken om de stad te verlaten. David Wilmots (50) uit België runt in Wuhan twee cafés en kon net voor de lockdown nog op vakantie naar Vietnam. ,,We hebben geluk gehad, want intussen zit alles potdicht. Niemand kan nog bewegen. Wuhan begint op een spookstad te lijken.”

Wilmots woont al 20 jaar in China. Hij baat er twee Belgische biercafés uit: the Brussels Beer Garden en The Atomium. Beide kroegen zijn dicht. Niet enkel omdat de vakantie is begonnen – in China wordt zaterdag nieuwjaar gevierd – maar ook omdat het openbare leven in de miljoenenstad tot stilstand is gekomen.

,,De mensen zijn alleen nog met het virus bezig”, zegt David. ,,De paniek is er de voorbije dagen fel ingeslagen. Dinsdag begon de ernst van de situatie door te dringen en gisteren liep iedereen met een mondmasker rond. De overheid heeft die mondmaskers verplicht gemaakt op openbare plaatsen. En een café is zo’n plaats. Ik denk niet dat de Wuhanezen nog een café in willen gaan.”