Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt al dagen een zogenoemde spionageballon in de gaten. China zou de ballon, die boven de staat Montana zweeft, gebruiken om Amerikanen te bespioneren.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt al dagen een zogenoemde spionageballon in de gaten. China zou de ballon, die boven de staat Montana zweeft, gebruiken om Amerikanen te bespioneren. © videostill

De terugkeer van de spionageballon: ‘China is op alle fronten bezig om aan informatie te komen’

Het Amerikaanse ministerie van Defensie observeert al een paar dagen een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Canadese Defensiemedewerkers denken ondertussen ook een tweede ballon boven hun grondgebied te hebben gezien. En dat is niet de eerste keer. De spionageballon lijkt aan een comeback bezig.

  1. Steun VN-lidstaten voor bedreigd Vanuatu: advies gevraagd van Internationaal Gerechtshof
    klimaatverandering

    Steun VN-lidstaten voor bedreigd Vanuatu: advies gevraagd van Internatio­naal Gerechts­hof

    De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen ‘tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens’.