Definitief terugkeerverbod voor Britse IS-bruid (21) die trouwde met Nederlandse jihadist
Na jaren juridisch getouwtrek hebben de hoogste rechters in Engeland bepaald dat de Londense ‘IS-bruid’ Shamima Begum niet naar het land mag terugkeren om haar zaak te bepleiten. De nu 21-jarige vertrok zes jaar geleden naar het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat langs de rivier de Eufraat. In 2019 nam de regering haar de Britse nationaliteit af.
Delen per e-mail
Na de ineenstorting van het schrikbewind van IS in Syrië en Irak verbleef Begum in gevangeniskampen waar ze heeft geprobeerd het afnemen van haar Britse nationaliteit en het verbod terug te keren aan te vechten. De opperrechters lijken daar nu eindelijk een punt achter te hebben gezet. Volgens Britse media zijn ze niet alleen bezorgd over de bedoelingen van Begum, maar vrezen ze ook dat een heleboel jihadisten ook zouden terugkomen, als Begums poging was geslaagd.
Begum trouwde kort na aankomst in de Syrische stad Raqqa met de Arnhemse IS-strijder Yago Riedijk. Ze heeft daarom ook met de gedachte gespeeld naar Nederland te gaan. Begum kreeg drie kinderen die allemaal zijn overleden. Voor zover bekend zitten beiden opgesloten in het noordoosten van Syrië, dat door Koerden wordt beheerst.
De Britse regering ontnam haar het staatsburgerschap in 2019, nadat een journalist haar in een Koerdisch gevangenenkamp vond. De regering zei dat ze wel recht had op de Bengaalse nationaliteit, omdat haar ouders uit Bangladesh komen. Als dat niet het geval was geweest, had de regering haar niet de Britse nationaliteit kunnen ontnemen omdat iemand niet zonder nationaliteit mag komen te zitten, volgens de Britse wet.
Begum en haar advocaten hebben de Bengaalse optie aangevochten. En de voormalige jihadiste wilde toestemming om naar Engeland terug te keren om de nationaliteit terug te krijgen. Haar advocaten zeggen dat ze de zaak niet goed hebben kunnen voorbereiden, omdat ze haar amper hebben kunnen spreken. Zij mag geen telefoons gebruiken zolang ze vastzit in het kamp. De vrouw wordt door de Britse inlichtingendienst MI5 nog steeds gezien als bedreiging voor de Britse samenleving, vanwege haar eerdere toewijding aan IS.
Riedijk
De Nederlandse jihadist Yago Riedijk (26) verklaarde in maart 2019 dat hij Syrië niet verlaat zonder zijn vrouw. Het IS-stel vertrok enkele weken geleden uit de restanten van het kalifaat en gaf zich over aan Koerdische strijders. Begum, die als 15-jarig schoolmeisje uit Groot-Brittannië vertrok, zit nu vast in een speciale afdeling voor IS-vrouwen in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Riedijk zit in een Koerdische gevangenis in hetzelfde gebied. Hij is in Nederland al bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld, omdat hij zich had aangesloten bij een terroristische organisatie.
,,Ik wil terug naar Nederland. Dat is mijn droom, dat ik gewoon mijn kind kan opvoeden in Nederland. Maar mijn vrouw en kind achterlaten in Syrië, dat wil ik niet’’, zei de Arnhemmer destijds in een interview met deze krant. Dat vond plaats in een kantoor van de Koerdische autoriteiten, waar hij vanuit de gevangenis naartoe was gebracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Parijs beschuldigt Turkije van opzet in ‘sofagate’, Europese vrouwenorganisaties vragen ontslag Michel
Turkije heeft de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen opzettelijk geschoffeerd door haar te dwingen aan de zijkant te gaan zitten tijdens een bezoek aan president Recep Tayyip Erdogan, dinsdag in Ankara. Dat zegt de Franse staatssecretaris van Europese zaken Clement Beaune. -
Trump wil Republikeinen helpen om meerderheid in Congres terug te krijgen
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft tegen donateurs van de Republikeinse Partij gezegd dat hij ze wil helpen om zetels in het Congres te veroveren bij de tussentijdse verkiezingen in 2022. Republikeinse sponsors kwamen zaterdag bijeen voor een diner in Trumps exclusieve club Mar-a-Lago in Florida. -
PREMIUM
Familie maakt eigen website om Ghislaine Maxwell te verdedigen
De familie van Ghislaine Maxwell heeft een eigen website gelanceerd met de bedoeling haar onschuld aan te tonen. Realghislaine.com wil een ‘evenwichtiger beeld’ geven van de vrouw die volgens justitie in Amerika meisjes zou hebben geronseld voor de inmiddels overleden multimiljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Maxwell wordt zelf ook verdacht van mensenhandel. -
PREMIUM
Vloedgolf aan #MeToo-getuigenissen in Engeland: ‘Bijna al mijn vriendinnen zijn misbruikt’
Een vloedgolf van aangrijpende getuigenissen over seksueel geweld op Britse scholen heeft een nieuwe Metoo-beweging in gang gezet. ,,De verkrachtingscultuur bestaat.’’ -
Historisch: 3400 jaar oude stad in Egypte gevonden, uit tijdperk van Toetanchamon
Archeologen hebben in Egypte een stad met drie paleizen uit de tijd van de farao's blootgelegd. De stad, waarschijnlijk de grootste van het oude Egypte, lag eeuwen ongezien onder het zand in de buurt van Luxor, niet ver van de beroemde Vallei der Koningen. Veel gebouwen en voorwerpen hebben de tand des tijds relatief goed doorstaan.
-
PREMIUM
Conflict in Oekraïne: naar elkaar loeren vanuit de loopgraven
Oekraïne zal de oorlog in het oosten van het land niet hervatten, verzekerde de minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba dinsdag nog eens. Maar de NAVO maakt zich zorgen en de Amerikaanse president Biden wil een top met zijn Russische collega Poetin om het conflict te bespreken. -
‘Van Franse wijngaarden is 80 procent getroffen door vorst’
Frankrijk schiet op grote schaal boeren te hulp na de ‘dramatische, ongekende en buitengewone’ vorst die de afgelopen dagen over het land trok. ,,Honderdduizenden hectares aan landbouwgrond zijn getroffen, vooral de fruitteelt en de wijnbouw’’, aldus minister van Landbouw Julien Denormandie. -
PREMIUM
Acties Biden tegen wapengeweld misschien ‘lullig gebaar’, maar soms begint het daarmee
President Joe Biden neemt de eerste stap om vuurwapengeweld in zijn land aan te pakken. Amerikaexperts zien zijn actie als een druppel op de gloeiende plaat. Maar soms kan het kleinste stapje het begin zijn van een grotere verandering, zegt vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen.