Robert Mueller.
Volledig scherm
Robert Mueller. © AFP

Democraten VS mogen Mueller-materiaal niet inzien

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft Democratische parlementariërs voorlopig verhinderd toegang te krijgen tot vertrouwelijk materiaal van speciaal aanklager Robert Mueller in het Rusland-onderzoek. Mueller onderzocht de inmenging van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen en de rol die president Donald Trump daarin mogelijk speelde.

Twee lagere rechtbanken hadden functionarissen van het ministerie van Justitie opdracht gegeven om geredigeerde delen van Mueller's 448 pagina's tellende rapport te overhandigen, samen met onderliggende documenten. Hieronder vallen ook verklaringen die door betrokkenen zijn afgelegd tegenover een zogeheten grand jury, die tijdens niet-openbare zittingen oordeelt of het door de openbaar aanklager verzamelde bewijs voldoende bewijst dat er een misdaad is gepleegd. Deze verklaringen zijn gedeeltelijk zwartgelakt, volgens het Witte Huis om de getuigen de beschermen.

Een door de Democraten geleide commissie in het huis van Afgevaardigden zegt dat het materiaal hen zou helpen te bepalen of president Donald Trump de wet heeft overtreden door het onderzoek van de FBI en Mueller naar Russische inmenging te belemmeren. Het uiteindelijke rapport van Mueller vond tien gevallen van mogelijke belemmering van de rechtsgang, maar sprak zich niet uit over de vraag of Trump schuldig was aan obstructie.

De regering stelt echter dat een federale onderzoeksrechter niet bevoegd is om te bepalen of deze informatie openbaar mag worden gemaakt. Dergelijk materiaal van een grand jury is normaal gesproken verzegeld, maar volgens federale regels mag een rechter openbaarmaking toestaan voor 'gerechtelijke procedures'. De belangrijke juridische vraag is, of dat ook betrekking heeft op onderzoeken naar afzetting van de president.

Eerder hadden rechtbanken parlementariërs wel toegestaan materiaal in te zien tijdens de afzettingsonderzoeken van presidenten Richard Nixon en Bill Clinton. De Amerikaanse advocaat-generaal Noel Francisco heeft het Hooggerechtshof verzocht de uitspraak te herzien.

Het Hooggerechtshof geeft de regering tot 1 juni de tijd om formeel in beroep te gaan tegen die uitspraak. Als de rechters besluiten de zaak te horen, komt een definitieve uitspraak pas na de presidentsverkiezingen van 3 november. Als de rechters weigeren het beroep te behandelen, moet het materiaal worden overhandigd.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, minder dan verwacht
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, minder dan verwacht

  Over de hele wereld gingen mensen de afgelopen weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. In Washington waren tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.