Deze landen hebben nu de hoogste besmettingscijfers van heel Europa
De besmettingscijfers lopen in ons land razendsnel op. Vandaag kwamen er bijna 28.000 positieve tests bij, dat is voor een maandag het hoogste aantal ooit. Ook de rest van Europa ziet het aantal coronabesmettingen steil omhoog gaan.
Het land met het hoogste gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag per miljoen inwoners is op dit moment Cyprus. Dat blijkt uit grafieken van Our World in Data. Zaterdag werd er een piek van gemiddeld 5134 nieuwe gevallen per miljoen inwoners per dag opgetekend.
Gisteren meldde het ministerie van Volksgezondheid 3012 nieuwe besmettingen op een totaal van 139.709 tests. Er liggen 251 mensen in het ziekenhuis en 91 van hen zijn er erg aan toe. Driekwart van de patiënten (75,3 procent) blijkt niet gevaccineerd. Er waren dit weekend ook vier coronadoden.
Cyprus doet het niet slecht wat betreft vaccineren. Het land staat op de twaalfde plaats in de Europese Unie voor volledige vaccinatie en op de negende als het om het percentage geboosterde inwoners gaat. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
Sinds 30 december zijn de maatregelen in Cyprus aangescherpt. Zo kan je alleen nog binnen in uitgaanscentra, nachtclubs, receptiezalen, op bruiloften en doopfeesten als je gevaccineerd bent en een negatieve test van minder dan 24 uur oud kan tonen. Dat vervalt als je een booster hebt. Daarnaast moeten mensen zitten en wordt er niet gedanst. Tot slot is het dragen van een mondkapje overal verplicht, zowel buiten als binnen. De regering vraagt ook iedereen om thuis te werken en zich minstens één keer per week te laten testen.
De afgelopen dagen dook het nieuws op dat er op Cyprus een nieuwe variant ontdekt zou zijn die delta en omikron zou combineren. Leondios Kostrikis, professor biologische wetenschap aan de universiteit van Cyprus, gaf er zelfs een naam aan: deltakron. Volgens de Belgische viroloog Marc Van Ranst hoeven we ons echter weinig zorgen te maken en is er vermoedelijk sprake van een contaminatie in een laboratorium.
Tweede
Tweede op de ranglijst van Europese landen met het hoogste aantal besmettingen is Ierland. Zo goed als alle nieuwe gevallen zijn een gevolg van een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus.
Ierland heeft een hoge vaccinatiegraad: het staat op de vierde plaats in Europa. In december werden de coronamaatregelen strenger. Zo moeten horecazaken dicht om 20.00 uur, zijn discotheken gesloten en mogen evenementen binnen niet meer dan 1000 bezoekers tellen.
Gisteren werden 21.384 nieuwe gevallen gemeld door het Ierse ministerie van Volksgezondheid. Er liggen 984 mensen in het ziekenhuis (67 meer dan zaterdag) en 83 op de ic (dat aantal is constant).
Volgens immunologe Christine Loscher van de Dublin City University vertalen de hoge besmettingscijfers zich voorlopig niet in een hoog aantal ziekenhuisopnames of opnames op de ic, iets wat wél het geval was in voorgaande coronagolven. Dat zei ze tegen openbare omroep Raidió Teilifís Éireann (RTE).
Premier Micheál Martin spreekt van ‘uitdagende weken in januari’, maar hij meent wel dat de geldende coronamaatregelen effectief zijn.
Top 10
De top 3 van landen met de hoogste besmettingscijfers wordt afgesloten door Frankrijk. Zaterdag meldde het Franse ministerie van Volksgezondheid gemiddeld 270.000 nieuwe besmettingen op weekbasis en daarmee gaan de cijfers er nog altijd in stijgende lijn. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen is gisteren verder gestegen tot 21.982. Het aantal patiënten op de ic ging met 26 omhoog tot 3847. Er waren ook 207 nieuwe overlijdens te melden in de laatste 24 uur. Ook dat is een stijging.
Frankrijk staat in de top 10 van Europese landen met de hoogste vaccinatie- en boostergraad. De Franse president Emmanuel Macron vertelde vorige week aan Le Parisien dat hij landgenoten die niet gevaccineerd zijn ‘tot het eind’ het leven zuur zal maken, iets wat hem op zware kritiek kwam te staan. Ongevaccineerden zullen binnenkort geen toegang meer hebben tot bioscopen, bars, restaurants of openbaar vervoer over langere afstanden door de invoering van een vaccinatiepas. Het Franse Lagerhuis keurde het voorstel al goed, begin deze week buigt de Franse Senaat zich erover.
Verlammen
Met het oog op de nieuwe besmettingsgolf werden de coronamaatregelen aangescherpt. In bars en cafés is het verboden om staand te eten of te drinken, nachtclubs blijven ten minste tot 25 januari dicht en bij evenementen binnen mogen maximaal 2000 bezoekers aanwezig zijn.
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire meldde vorige week nog dat hij niet verwacht dat de omikronvariant de economie zal ‘verlammen’. Wel kunnen bepaalde sectoren last krijgen van beperkende maatregelen, zoals restaurants en uitgaansgelegenheden. Le Maire belooft vooral kleine ondernemers steun. Van algemene financiële hulppakketten om bedrijven ‘koste wat kost’ te laten overleven wil hij nog niets weten.
IJsland en Griekenland vullen de rest van de top 5 van EU-landen met de hoogste besmettingscijfers. Daarna volgen Denemarken, Spanje, Italië, Portugal en Luxemburg. Nederland staat op de elfde plaats.
Denemarken voerde tot 2 januari nog de lijst aan, maar het aantal nieuwe besmettingen lijkt er intussen te stabiliseren. Zaterdag werden voor de tweede dag op rij minder nieuwe besmettingen gerapporteerd. Het ging om 12.588 gevallen, waar dat er vrijdag nog 18.261 waren. Woensdag stond nog een recordaantal van 28.283 besmettingen in de tabellen. Ook het aantal ziekenhuisopnames loopt terug. Zaterdag waren 730 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, waar dat er vrijdag nog 755 waren en dinsdag 794. Alleen het aantal overlijdens stijgt nog, maar die parameter loopt doorgaans achter. Zaterdag werd melding gemaakt van 28 nieuwe coronadoden in de afgelopen 24 uur en dat was het hoogste aantal sinds 20 januari vorig jaar.
Piek
Of dat betekent dat de omikrongolf over zijn piek is in Denemarken? Experts twijfelen. ,,Je kan dat hopen, maar ik ben er nog niet zeker van”, aldus Christian Wejse, het hoofd van de afdeling infectieziekten in het universitair ziekenhuis van Aarhus, in The Local. ,,Ik denk dat het nog wat te vroeg is om dat te zeggen.”
Patiënten met de omikronvariant verblijven wel minder lang in het ziekenhuis dan die met delta, zegt hij. ,,De meesten worden niet zo ziek en liggen vaak in het ziekenhuis door andere oorzaken”, klinkt het.
Premier Mette Frederiksen verklaarde optimistisch te zijn over komende maand. ,,Er zijn minder infecties en het aantal ziekenhuisopnames zit op een plateau”, zegt ze. ,,Ik denk dat we de winter vrij goed zullen doorkomen. Omikron is zichtbaar minder gevaarlijk, áls het aantal gevallen onder controle kan worden gehouden.”
Ook uit het Verenigd Koninkrijk komen hoopvolle berichten. Het land zou vandaag tussen Italië en Portugal staan op de ranglijst. Het aantal gevallen in de dagcijfers lijkt wel te dalen. Gisteren werden 141.472 nieuwe besmettingen geregistreerd, zaterdag waren het er nog 146.390, vrijdag 178.250, donderdag 179.756 en woensdag 197.747. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen over een periode van zeven dagen loopt wel nog altijd lichtjes op (+6 procent).
Alarmfase
Premier Boris Johnson waarschuwde eerder vandaag dat het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen nog altijd stijgt. Volgens de meest recente cijfers van de Britse overheid gaat het om 18.454 mensen. Donderdag werd het hoogste aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen geregistreerd sinds februari vorig jaar. De druk op de ziekenhuizen blijft toenemen en heel wat ziekenhuizen riepen al de alarmfase uit.
Ook het gemiddelde aantal overlijdens stijgt nog, met 30 procent over de laatste zeven dagen. Het totale aantal overlijdens ligt wel een stuk lager dan bij eerdere golven. Gisteren was er in de dagcijfers sprake van 97 nieuwe coronadoden, waar dat er zaterdag 313 waren, vrijdag 229 en donderdag 231.
Het Verenigd Koninkrijk heeft vrij goede vaccinatiecijfers. Volgens cijfers van de Britse overheid is 82,9 procent van de 12-plussers volledig gevaccineerd en heeft 61,7 procent een booster gehad. Er zijn wel maar een beperkt aantal maatregelen van kracht tegen het coronavirus, zoals het dragen van mondmaskers op sommige plaatsen, thuiswerk waar mogelijk en het gebruik van vaccinpaspoorten om sommige gelegenheden binnen te gaan. Vanaf deze week zijn er ook dagelijkse tests voor werknemers in belangrijke sectoren, zoals de voedselverwerking.
Volgens Johnsons zou het mogelijk zijn ‘om van omikron af te komen’ zonder het land op slot te doen, dankzij een ‘substantieel’ niveau aan immuniteit onder de bevolking. Bovendien zijn er wel meer ziekenhuisopnames door de omikronvariant, maar belanden er minder mensen op intensieve zorg en ligt de mortaliteit lager.
De komende weken zullen wel ‘een uitdaging’ vormen en vanwege afwezigheid van personeel zullen sommige diensten verstoord zijn, zo erkende hij wel.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CORONAVIRUS
TERUGLEZEN | Minder dan 1000 coronapatiënten op verpleegafdeling, eerste keer sinds 1 november
Voor het eerst sinds 1 november vorig jaar liggen er minder dan duizend coronapatiënten op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. In totaal houden vrijdag nog 954 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit blog is afgesloten. Volg hier ons nieuwste liveblog. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Volksheld uit film Hotel Rwanda komt op vrije voeten
Paul Rusesabagina (69), de Rwandese volksheld op wie de Hollywoodfilm Hotel Rwanda is gebaseerd, komt zaterdag op vrije voeten. Dat meldt een bron van de regering tegen persbureau Reuters. Rusesabagina zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit na beschuldigingen van terrorisme. -
Italiaanse politie houdt 21 man aan voor het ‘verduurzamen’ van niet bestaande woningen
De Italiaanse financiële politie heeft vanochtend 21 mensen aangehouden op verdenking van fraude met overheidssubsidies. De fraudeurs zouden de overheid voor ruim 1 miljard euro hebben opgelicht, onder meer door niet bestaande panden te ‘verduurzamen’. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Video
Ook nieuwe coronaminister sceptisch over snel einde lockdown: ‘Er is heel weinig ruimte’
Het OMT en de nieuwe coronaminister Ernst Kuipers zien weinig ruimte om veel te versoepelen later deze week. De aantallen stijgen hard, er is nog veel onzeker over de precieze gevolgen in de ziekenhuizen, stellen ze. -
Enorme bestelling KFC bezorgd bij hotel Chinese delegatie in Rusland
Hard werken maakt hongerig. En mogelijk had de Chinese delegatie van president Xi Jinping in Moskou zin in buckets met kip, want talloze tassen van een restaurantketen met gefrituurde kip werden bezorgd bij hun hotel.