Volledig scherm
Hoge golven voor de kust van havenstad Busan in Zuid-Korea © AFP

Doden en ravage door tyfoon in Noord- en Zuid-Korea

Tyfoon Lingling heeft voor een grote ravage gezorgd in Noord- en Zuid-Korea. In Zuid-Korea zijn zaterdag drie mensen om het leven gekomen en 23 mensen gewond geraakt. Op zondag kwam Lingling aan in Noord-Korea. Volgens staatspersbureau KCNA zijn daar vijf mensen omgekomen door het noodweer en drie gewonden gevallen.

Langs de Zuid-Koreaanse oostkust zijn duizenden gebouwen beschadigd door het noodweer, meldt persbureau Yonhap. In Noord-Korea is 46.200 hectare aan akkerland verwoest.

Lingling is de dertiende tyfoon die dit jaar het schiereiland treft. Zeker 160.000 huizen zaten lange tijd zonder elektriciteit. Vandaag is de stroomvoorziening in grote delen van het land weer hersteld. Het openbare leven had ook flink te lijden onder de storm.

Doordat Zuid-Korea regelmatig wordt getroffen door zware stormen, is het land goed voorbereid en kan het aantal getroffen huizen tot een minimum worden beperkt.

Het openbare leven had zaterdag ook flink te lijden onder de storm. Zeker 400 vluchten vanuit Seoul zijn geannuleerd en ook het openbaar vervoer was stilgelegd. Vandaag vliegen veel extra vliegtuigen om gestrande reizigers weer op weg te helpen. Lingling is na Zuid-Korea verder noordwaarts getrokken en bevindt zich boven Noord-Korea.

Meer noodweer 

Ook het Japanse Tokio maakt zich op voor noodweer. Daar wordt vanavond de tropische cycloon Faxai verwacht. De Japanse autoriteiten waarschuwen voor hevige wind en regenval die een ‘historisch’ niveau kan bereiken. 

Volgens het Japanse meteorologisch agentschap zal de tyfoon, met windvlagen tot 216 km/u, tussen zondagavond en maandagochtend aan land gaan aan de kust van Tokio. Het agentschap waarschuwt voor ‘windstoten, sterke golven, aardverschuivingen en overstromingen’.

De Japanse spoorwegmaatschappij heeft al ongeveer vijftig treinritten gecanceld die Tokio verbinden met steden in het midden en westen van Japan. Ook blijven veerboten in de Baai van Tokio voorlopig aan de ketting liggen. Verder blijven zo'n dertig vliegtuigen aan de grond en zijn sommige kustwegen afgesloten.

Volledig scherm
© EPA
 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.