Doden en vermisten bij lawine op besneeuwde vulkaan in Ecuador
Bij een lawine op de besneeuwde vulkaan Chimborazo in Ecuador zijn minstens drie mensen om het leven gekomen en drie anderen vermist geraakt. Dat hebben de autoriteiten zondag bekend gemaakt. Aanvankelijk was sprake van vier doden.
Volgens de brandweer van Quito zijn drie alpinisten als vermist opgegeven, vielen er drie doden, zijn drie mensen gewond geraakt en konden zeven klimmers worden gered. De groep kwam in een lawine terecht op 6.100 meter boven zeeniveau. Agenten, reddingswerkers en gespecialiseerde soldaten werken ter plaatse samen aan de reddingsoperatie. Volgens dagblad Quito El Comercio komen alle slachtoffers uit Ecuador.
De Chimborazo is de hoogste (dode) vulkaan in de Andes en meet bijna 6.300 meter boven de zeespiegel. Er ligt eeuwige sneeuw op de top. De vulkaan ligt in de buurt van Riobamba, op zo’n 180 kilometer ten zuiden van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Het Ecuadoraanse ministerie van Milieu heeft opdracht gegeven tot de tijdelijke sluiting van het natuurgebied, dat zeer populair is onder toeristen.
Dodelijke ongelukken
Het is niet het eerste dodelijke ongeluk op de vulkaan. In 2015 werden de stoffelijke resten gevonden van drie klimmers, waarschijnlijk buitenlanders, die 20 tot 30 jaar eerder waren verdwenen, op een hoogte van 5.600 meter. In 1994 kwamen bij een lawine op Chimborazo tien mensen om het leven, onder wie zes Fransen en één Zwitser.
In 2003 werden aan de voet van de vulkaan de resten gevonden van een Ecuadoraans vliegtuig dat in 1976 was neergestort met 59 mensen aan boord. Het toestel was tegen de vulkaan gebotst en werd na een lawine bedolven onder de sneeuw. Pas tientallen jaren later werd het wrak gevonden door klimmers op ongeveer 700 meter van de top.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Japans leger krijgt opdracht elke Noord-Koreaanse raket te vernietigen, ook eventuele satelliet
De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een satelliet zal lanceren. -
Navo stuurt extra troepen naar Kosovo na zware rellen en gewonde militairen
De Navo stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie in het noorden van het land. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Waar is Van Goghs beroemde schilderij van 62 miljoen dollar?
Eén van de laatste kunstwerken van Vincent van Gogh werd negen jaar geleden geveild in New York. Maar de koper bleek niet de koper. En het schilderij is spoorloos.
-
Kosovo: ‘Situatie is gespannen, Servië moet stoppen met destabiliseren van ons land’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
Recep Tayyip Erdogan blijft aan de macht in Turkije. Ondanks een gierende inflatie, verwoestende aardbevingen, beperkte vrijheden én een verenigde oppositie kreeg de man, die het al twintig jaar voor het zeggen heeft, opnieuw het vertrouwen van de meeste kiezers. Maar een verbindende rol moeten we niet van hem verwachten.