Volledig scherm
Een herdenkingsplek voor Louisa and Maren. De twintigers kwamen in december 2018 om het leven. © EPA

Doodstraf Marokkanen voor moord op Scandinavische toeristen

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen van 24 en 28 jaar oud, melden Marokkaanse media. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

De Deense studente Louisa Vesterager Jespersen en haar Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal en werden onderweg vermoord. 

De moord waarbij de slachtoffers de keel werd doorgesneden, schokte binnen- en buitenland. De Marokkaanse justitie verrichtte al snel arrestaties en 24 verdachten zijn voor de rechter verschenen wegens hun rol bij de moord of hun betrokkenheid bij de terroristische groep.

De drie mannen die de doodstraf hebben gekregen, golden als de daders. Het Openbaar Ministerie had de doodstraf ‘tegen deze bloeddorstige monsters’ geëist, ofschoon het Noord-Afrikaanse land al sinds 1993 geen doodstraffen meer voltrekt.

Het zijn de 25-jarige Abdessamad Ejjoud, de leider van de groep, de 27-jarige Younes Ouaziyad en de 33-jarige Rachid Afatti. De laatste legde de moordpartij op zijn mobiele telefoon vast en verspreidde beelden op sociale media. Ejjoud en Ouaiyad pleegden de moorden. Die werden gepleegd in de omgeving van het dorp Imlil, ongeveer 60 kilometer en zuiden van Marrakesh. De meeste beklaagden komen uit die stad. Tegen de andere 21 beklaagden zijn gevangenisstraffen geëist van tussen de 15 jaar en levenslang.

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

    Flatbewo­ner New York vermorzeld door vallende lift in superde­luxe woontoren

    In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood.
  2. Politie België: Truckchauffeur niet schuldig aan dodelijk auto-ongeluk Nederlandse vrouw

    Politie België: Truckchauf­feur niet schuldig aan dodelijk au­to-ongeluk Nederland­se vrouw

    De chauffeur van de vrachtwagen die eergisteren in het Belgische dorp Lavaux-Sainte-Anne betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk waarbij een Nederlandse vrouw om het leven kwam, treft volgens de politie geen enkele blaam. Pierre Jacob, commissaris van het politiedistrict aldaar, stelt dat de in 1961 geboren bestuurster op het gevaarlijke kruispunt een stopbord negeerde dat daar onlangs na een eerder verkeersincident was neergezet.